Kultura

Film “To je Toma” producenta Olivera Paunovića putuje u Čikago na filmski festival

U Čikagu se od 2. do 4. decembra održava  9. Čikago srpski filmski festival (Chicago Serbian Film Fest) na kojem će biti prikazana reprezentitavna igrana i dokumentarna filmska ostvarenja iz Srbije. U ovogodišnju selekciju uvršten je i dokumentarni film “To je Toma” producenta Olivera Paunovića  iz Niša koji će publici u Americi biti prikazan 4. decembra u AMC Teatru u Čikagu.

“Koncept festivala je prikazati sve što je novo i reprezentativno iz srpske kinematografije i što nosi lepu priču i poruku. Prikazati pored igranih i dokumentarne filmove, kao i kratke filmove srpskih stvaralaca iz dijaspore, koji nisu domaći, ali ih stvaraju ili u njima igraju glumci srpskog porekla. Svake godine selektujemo filmove koji osvajaju nagrade na poznatim internacionalnim festivalima, ali promovišu našu kulturu i veru”, najavila je Slavica Petrović, autor i organizator Festivala srpskog filma u Čikagu.

Po njenim rečima  ideja Festivala je “da daleko od zavičaja utolimo glad za lepim stvarima koje nas vežu za naše korene, koje ne smemo da zanemarimo, a sa kojima treba da upoznamo i nove generacije koje se rađaju u Americi”.

Dugometražni dokumentarni film “To je Toma” producenta Olivera Paunovića u režiji Vladimira Ristića biće prikazan 4. decembra i biografska je priča o legendarnom pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću, sa elementima igrane strukture. Obiluje ekskluzivnim fotografijama i nikad viđenim Tominim video snimcima.  U filmu o prerano preminulom pevaču govore članovi njegove porodice i mnogobrojni prijatelji.

“Veoma se radujem što će  film biti prikazan u Čikagu, posebno zato što je jedan period svog života Toma proveo upravo u Americi i Kanadi. Nadam se da će publika uživati u filmu, baš kao što je uživala širom Srbije, u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj. Ovo je, nakon dokumentarnih  filmova o Lutajućim srcima i Zoranu Radmiloviću, treći moj film koji se prikazuje u Čikagu, što me čini izuzetno ponosinim “, istakao je producent filma Oliver Paunović.

Na tradicionalnom 9. Festivalu srpskog filma u Čikagu od 2. do 4. decembra biće prikazano sedam najnovijih i najboljih dugometražnih igranih filmova, četiri kratka filma stvaralaca iz dijaspore i dva dokumentarna filma.

Film “To je Toma” biće prikazan poslednje festivalske večeri i praktično će zatvoriti deveto izdanje Festivala koji se tradicionalno održava u AMC THEATRES 9701 W BRYN MAWR AVE ROSEMONT, IL 60018.

Slavica Petrović, autor i organizator Festivala srpskog filma u Čikagu, privatna arhiva

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com