Kultura

Film o Bilji Krstić otvorio „ProFiFest“

U prokupačkom Domu kulture, dokumentarnim filmom „Izvan vremena“, koji govori o jednom od najtalentovanijih balkanskih etno-pop izvođača Bilji Krstić, zvanično otvoren 13. Međunarodni festival „ProFiFest“.

Publika ima priliku da vidi 32 filmska ostvarenja u oblasti kratkog, dokumentarnog, animiranog i eksperimentalnog filma. Oni su podeljeni u pet kategorija, a to su kratki igrani, dokumentarni, eksperimentalni, animirani i posebno domaći film.

Film o rođenoj Nišlijki, Bilji Krstić, Prokupčani su imali priliku da vide u revijalnom delu ProFiFesta, odmah nakon premijere na niškom festivalu.

Foto: Branislav Rosić

Najbolji srpski muzičari i glumaci, u filmu pričaju o saradnji i druženju sa darovitom Biljom. Kroz film se proteže i „jugoslovenstvo“, koje je bilo vrlo prijemčivo za vreme bivše zajedničke države Jugoslavije.

Mogu da se naslute stremljenja i velika ljubav prema kvalitetnoj muzici, za koju se pre pola veka, skoro pa živelo.

Producent filma je Oliver Paunović, scenario i režiju potpisuje rediteljka Branka Bešević Gajić, a direktor fotografije Nikša Malić Katalinić, dok je za montažu bio zadužen Boban Rajković.

Nakon premijere na Filmskim susretima i premijere u Prokuplju dokumentarac će imati svoja premijerna prikazivanja u Beogradu i Novom Sadu, putovaće na festivale i imati i svoje bioskopske premijere širom Srbije.

„Značajan je period iza nas, prošlo je mnogo zapaženih i vrednih filmova kroz naš festival. Za ovo vreme smo uspeli da se izborimo da budemo prepoznatljivi na mapi filmskih festivala u Srbiji, ali i šire. Ovo je međunarodni festival i tu stiže više hiljada filmova iz celog sveta, od Kanade do Australije“, rekao je organizator festivala ProfiFesta u Prokuplju Žikica Jovanović.

On je dodao da se takmičarski deo festivala odvija u prepodnevnim satima i da će žiri i ove godine imati veoma težak zadatak, da od veoma kvalitetnih i dobrih filmova, izabere najbolje.

„Želimo da se autori domaćih filmova takmiče izvan kategorije svetskih bogatih produkcija. Vrlo je važno pomenuti i veliki i značajan jubilej, a to je 100 godina, odkad je prikazan prvi film u Prokuplju. To se onda dogodilo u kafani „Evropa“, pa smo i neke projekcije, pored Doma kulture, imali i u nekim prokupačkim restoranima“, istakao je Jovanović.

On je dodao da su u ovogodišnjem žiriju filmski kritičar Dejan Dabić, amaterski glumac Predrag Slavković i filmski reditelj iz Indije.

Za večeras u 19 časova u Domu kulture, planirana je dodela nagrada najuspešnijima u svim kategorijama ProFiFesta, a njoj će prisustvovati i glumci i autori nagrađenih filmova, kao i predstavnici nekoliko ambasada u Srbiji, naglasio je organizator ovog festivala Žikica Jovanović i podvukao da se ovogodišnji festival završava sutra u 11 časova u Domu kulture, kada su zakazane filmske radionice za decu, dok će u 21 sat u jednom prokupačkom restoranu, biti prikazana retrospektiva filmova Film kluba u Prokuplju.

ProFiFest je organizovan uz pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Prokuplja i Doma kulture.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com