Kultura

Film “Niš, ratna prestonica” na Festivalu mediteranskog i evropskog filma u Trebinju

Publika u Trebinju imaće priliku da u sredu, 9. avgusta pogleda dokumentarni film „Niš, ratna prestonica“ niškog reditelja Vladimira Đorđevića, koji govori o periodu za vreme Prvog svetskog rata kada je taj grad bezmalo dve godine bio mesto u kome su se donosile važne političke odluke.

Oslanjajući se na izvore onog vremena, svedočanstva učesnika i savremenika, ovaj film daje sveobuhvatan prikaz života grada i njegovih meštana, kao i velike izbegličke zajednice, ratnom stihijom dovedene u novu prestonicu.

Kako podrobnije objašnjava sam reditelj, film u produkciji Media i reform centra, a bavi se temom Niša od trenutka povlačenja srpske Vlade i velikog broja izbeglica u Niš pred nadolazećom Austrougarskom vojskom, u vreme kada su se u tom gradu donosile vrlo bitne političke odluke i kada se rodila ideja o formiranju Jugoslavije.

„Film prati sva ova dešavanja iz tog vremena iz ugla savremenika, učesnika i svedoka, a za realizaciju priče od velike pomoći bio nam je scenarista, istoričar Milan Ranđelović i njegova knjiga Zapisi o Nišu. On je objedinio neka, do sada nepoznata svedočenja, u kojima se govori o Nišu i mi smo iskoristili taj deo kad je on bio prestonica u Prvom svetskom ratu. Pokušali smo da sva ta sećanja povežemo sa vizurom današnjeg Niša“, objašnjava Đorđević.

Festival mediteranskog i evropskog filma u Trebinju se ove godine održava po peti put, a na njemu će od 7. do 13. avgusta publika moći da pogleda više od dvadeset filmskih ostvarenja iz mediteranskih zemalja, među kojima i dokumentarac iz Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com