Kultura

Film “Narodni glumac” o Žiki Milenkoviću na 27. Euro-in filmskom festivalu

U okviru 27. Festivala evropskog i nezavisnog filma Euro-in festivala, sutra 22. decembra u Kulturnom centru Novog Sada prikazivaće se dokumentarn film “Narodni glumac” od 17 sati. Film producenta Olivera Paunovića, u režiji Vladimira Ristića, premijerno je bio prikazan na ovogodišnjim 58. Filmskim susretima u Nišu.

Ulaz je slobodan.

Film je omaž jednom od najpoznatijih niških glumaca čija je biografija, kako lična tako i profesionalna, zaista zadivljujuća. Žika je obeležio jednu epohu i ostavio neizbrisiv trag u jugoslovenskom i srpskom filmu, TV serijama i na pozorišnoj sceni.

U filmu o Žiki svoja sećanja na njega podelili su Zdravko Šotra, Ljiljana Lašić, Vukašin Marković, Siniša Pavić, Dragoslav Lazić, Svetlana Ceca Bojković i mnogi drugi.

„Posebnu draž filmu daje Živojin Žika Milenković Junior, glumčev unuk, koji nam je približio privatnu i porodičnu sliku svog čuvenog dede“, kazao reditelj.

Film obiluje insertima iz arhivskih emisija RTS-a, filmova, serija i pozorišnih predstava, kao i brojnih intervjua koji su, kao vrhunsko svedočanstvo, ostali iza ovog sjajnog umetnika.

Žika Milenković se rodio u Nišu i tu počeo glumačku karijeru u Narodnom pozorištu. Jedno vreme radio je i kao profesor književnosti u svom gradu. Кasnije prelazi u Beograd u Beogradsko dramsko pozorište, kojim je kratko i upravljao.

Snimio je više od 30 filmova, 300 televizijskih emisija (drama i serija) i glumio u oko 150 pozorišnih predstava.

Uloge poput Soće u seriji Vruć vetar, Vasića u Više od igre, Cvetka u seriji Ljubav na seoski način, odredile su ga kao glumca rođenog za komediju. Današnjoj publici je najbliži kao Garac u Srećnim ljudima, kao i deda Trajko u Porodičnom blagu.

Njagove glumačke kreacije ostale su upamćene i u filmovima Кako je propao rokenrol, Balkan ekspres 2, Tesna koža 3, Neka čudna zemlja, Hajde da se volimo, I to će proći, Varljivo leto ’68, Davitelj protiv davitelja, Кako sam sistematski uništen od idiota….

Milenković je preminuo je 18. marta 2008. godine. Imao je 80 godina.

EURO-IN FILM je festival otvorene forme i sadržaja sa otvorenim pozivom svim dobronamernicima evropskog i nezavisnog filma na konstruktivnu saradnju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com