Kultura

Film “Narodni glumac” o Žiki Milenkoviću i u Grdelici

Film „Narodni glumac“ o Živojinu Žiki Milenkoviću, čoveku koji je obeležio najgledanije serije u jugoslovenskom i srpskom filmu, producenta Olivera Paunovića, biće prikazan sutra, 26. decembra od 19 sati u Domu kulture u Grdelici. Ulaz je slobodan.

Reditelj filma je Vladimir Ristić.

Milenković se rodio u Nišu, i tu počeo glumačku karijeru u Niškom narodnom pozorištu.

Žika Milenković je jedno vreme radio i kao profesor književnosti u svom gradu. Kasnije prelazi u Beograd gde je bio deo ansambla Beogradskog dramskog pozorišta, a u jednom trenutku i upravnik. Glumio je u preko 30 filmova, preko 300 televizijskih emisija (drama i serija) i oko 150 pozorišnih predstava.

Današnjoj publici se, najbliži je kao Garac u „Srećnim ljudima“ i deda Trajko u seriji „Porodično blago.

„Film će biti omaž jednom od najpoznatijih niških glumaca čija je kako lična tako i profesionalna biografija zaista zadivljujuća. Snimajući razgovore i svedočanstva s ljudima koji su sarađivali s njim, saznajem koliko je Žika bio voljen i poštovan od kolega ali i od običnih ljudi, komšija s kojima je delio svakodnevnicu“, kaže Vladimir Ristić autor scenarija i reditelj filma.

Ristić otkriva da će se između ostalih u filmu pojaviti Zdravko Šotra, Ljiljana Lašić, Vukašin Marković, Siniša Pavić, Dragoslav Lazić, Svetlana Ceca Bojković i mnogi drugi poznati glumci i reditelji koji su radili sa Žikom.

Milenković je preminuo je 18. marta 2008. godine. Imao je 80 godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com