Kultura

Film „Koma“ oduševio nišku publiku, a naročito prošlogodišnji dobitnik nagrade za životno delo Slavko Štimac

Film „Koma“ je oduševio nišku publiku, a naročito prošlogodišnji dobitnik nagrade za životno delo Slavko Štimac, koji je sinoć izabran za najomiljenijeg glumca večeri. Uprkos lošem vremenu, publike je po tradiciji bilo.

Film je nastao sa motivom da se prikaže jedna epoha naše istorije, kroz preispitivanje događaja tokom devedesetih godina prošlog veka. Režiser „Kome“ ističe da je filmom želeo da sve to zarobi u jedno umetničko delo, koje će ostati da svedoči dugi niz godina.

Petar Jakonić, režiser

„Da bi se ta stvar učinila pitkom za gledanje pretvoreno je sve u jednu filmsku priču, na jedan način da bude prijatno gledanje što širem auditorijumu. Mislim da će se ovaj film gledati na isti način i 2023, 2033. i 2256. godine kada nikoga od nas ne bude. Film će ostati da svedoči o ovoj epohi koju smo živeli. To je bila jedna od ambicija“, rekao je režiser Petar Jakonić.

Sa njim je na scenariju radila i Vida Crnčević Basara. Posebno je zanimljiv drugi duo, duo glumaca koji se poznaje praktično od detinjstva, ali tek sada su dobili priliku da zajedno budu na istom platnu. Reč je o Zoranu Cvijanoviću i Slavku Štimcu.

Film prati tročlanu porodicu, gde otac nakon saobraćajne nesreće tokom devedesetih zapadne u komu i ne prolazi kroz traumatične događaje te decenije. Slavko Štimac u ovom filmu tumači ulogu portira Živka, koji deluje nebitno i malo, ali, kao i svi likovi, ipak ima svoje tajne.

Slavko Štimac, glumac

„On je pomalo gnjidica u početku, dok se ne pokaže koja je prava svrha njegovog boravka tu, on je čovek službe, koji radi to što treba da radi, jer čovek koji je u komi ima neke vrlo zanimljive podatke“, govori Štimac o svom liku.

 

 

Biljana Đurović tumači ulogu Ane, Supruge glavnog junaka Dimitrija.

Biljana Đurović, glumica

„Njen lik se otkriva već u prvim replikama, pri susretu sa portirom Živkom, kada Živko kaže: „Ana, vi ste anđeo“. Kako nema savršenog čoveka i kako svako ima senku, tako i Ana ima svoju senku. Podsetila sam se jedne misli književnice Milice Janković: „Kod svakog poštenog čoveka ima toliko toga nepoštenog“, i tu je ključ lika Ane, koji u sebi ima dobrotu, ali slabosti povremeno izađu na videlo“, izjavila je Biljana Đurović.

Pored navedenih glumaca, glumačku postavu čine i Milica Janković i Nebojša Pribićević. Milica Janković je istakla da joj je veliko zadovoljstvo što je radila sa velikanima glumišta i dodala da je u svoj lik unela i sećanja, koja je i sama proživela tokom bombardovanja.

Nebojša Pribićević, glumac

Nebojša Pribićević tumači lik sina Nemanje. Iako se fizički pojavljuje u poslednjih 20-ak minuta, njegov lik je prisutan kroz replike drugih junaka. On je istakao da je uloga bila zahtevna, jer je potreban poseban pristup liku koji je odrastao bez oca, i koji je na neki način morao da postane muškarac u kući.

Slavko Štimac je pohvalio i režisera, koji je, prema njegovim rečima, bio izuzetno vešt u postizanju dinamike, s obzirom na to da se radnja odvija gotovo u jednom istom prostoru.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com