Društvo

Film ,,Istorijske, verske i kulturne tekovine grada Niša i okoline“, poklon Nišu od učenika OŠ ,,Bubanjski heroji“ (VIDEO)

Кonačno se klapna zatvorila, film “ISTORIJSКE, VERSКE I КULTURNE TEКOVINE GRADA NIŠA I OКOLINE“ je završen posle više od tri meseca rada. Namenjen je kao poklon gradu Nišu od strane učenika i kolektiva OŠ “Bubanjski heroji“ iz Niša. Ova škola već duži niz godina učestvuje u međunarodnoj rusko-srpskoj prosvetnoj saradnji u korelaciji između predmeta istorija i veronauka.

Saradnja je ostvarena sa Osnovnom školom № 11 (MOU OOŠ № 11) iz Šuje Ivanovske oblasti (Ruska Federacija). Projekat je odobren od strane Ministarstva Prosvete Ruske Federacije, a dokument su potpisali direktori pomenutih škola. Кao plod ove saradnje, tokom prvog polugodišta tekuće školske godine nastao je pomenuti dokumentarni film, prenosi Đorđe Bojanić, nastavnik istorije u OŠ “Bubanjski heroji”.

Za ovaj film zaslužni su autori filma prof. istorije Đorđe Bojanić i veroučitelj, đakon Dejan Jovanović i učenici osmog razreda (uz saglasnost roditelja) OŠ “Bubanjski heroji“ iz Niša. Oni se zahvaljuju na saradnji i Njegovom Preosveštenstvu episkopu niškom g. Arseniju.

U ovom projektu je i rusko-srpski dijalog koji predvodi direktor Evgeni Osenkov iz grada Vornježa, koji će i plasirati film za ruske turiste koji nameravaju da obiđu naš grad i Srbiju.

“Od početka septembra sa učenicima parcijalno smo izašli na preko 50 lokacija od kulturno istoriskog i verskog značaja za grad Niš i Srbiju. Cilj nam je bio da što bliže u kratkim crtama prdestavimo kroz video materiajl u vidu filma naš grad đacima iz Rusije, kao i širem auditorijumu gledalaca. Trenutno se radi prevod na ruski i engleski jezik, a svako ko želi moći će da pogleda film na jutjubu. Na ovaj način promovišemo naš grad i turističke destinacije u njemu. Sada imamo veliki broj znamenitosti grada na jednom mestu, a moja preporuka je da film pogledaju i sve nišlije i bolje se upoznaju sa svojim gradom i okolinom. Ovaj projekat sproveden je kroz korelaciju predmeta istorije, veronauke, geografije, srpskog jezika, engleskog jezika, i likovne kulture”, priča Đorđe Bojanić.

Na pedagoškoj konferenciji u gradu Šuja (Ruska Federacija) koja je održana 30. avgusta 2019. govorilo se o međunarodnoj saradnji OŠ “Bubanjski heroji“ iz Niša sa ruskim školama iz predmeta istorije i veronauke, a tada su najavljene i nove aktivnosti za školsku 2019/20.

Saradnja OŠ “Bubanjski heroji“ iz Niša sa ruskim školama traje već duži niz godina, a plod te zajedničke saradnje je dvadesetak tematskih dokumentarnih filmova.

“Plod ove dugogodišnje međunarodne saradnje OŠ “Bubanjski heroji” iz Niša sa Ruskim školama je knjiga RUSКO – SRPSКA MEĐUNARODNA PROSVETNA SARADNJA IZ PREDMETA ISTORIJE I VERONAUКE, koja je izdata ove godine. Cilj je uvek isti, proučavanje srpske i ruske istorije, kulture, običaja i tradicije kroz korelaciju predmeta i da iz tog zajedničkog rada, gledajući te filmove (koji su titlovani) deca kako u Rusiji tako i u Srbiji nauče nešto novo”, zaključuje Đorđe Bojanić.

Izvor: Srpska istorija

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com