Kultura

Film “Glumčina” na Srpskom festivalu u Čikagu

Film “Glumčina” o Zoranu Radmiloviću producenta Olivera Paunovića, biće prikazan na Srpskom filmskom festivalu u Čikagu. Ova lepa vest za nišku produkciju stigla je nakon dogovora Slavice Petrović, rodom iz Niša, koja je osnivač festivala u Čikagu i Olivera Paunovića.

Film Glumčina je drugi dokumentarac niške produkcije koji će biti prikazan u ovom gradu Amerike, put mu je utabao dokumentarni film “Lutajuća srca-arhiv emocija” 2017. godine. Festival će biti održan početkom decembra.

Osnivač ovog festivala je Slavica Petrović, rodom iz Niša, koja na najbolji način promoviše filmska ostvarenja iz Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.  Njen časopis Ogledalo ili Srpsko ogledalo, nezavisni je list Srba u SAD i predstavlja sponu izmedju dijaspore i zavičaja.

“Naša misija je da u najboljem svetlu predstavimo srpsko kulturno stvaralaštvo i ostvarenjima iz savremene filmske srpske produkcije obogatimo kulturni život Čikaga. Ovaj festival već sedam godina publiciu Čikagu predstavlja najznačajnija filmska ostvarenja. Festival je posvecen autorima i ljubiteljima filma, koji kroz nekoliko festivalskih dana imaju izuzetnu priliku da uzivaju u filmskoj umetnosti, susretima i razmeni dragocenih umetničkih iskustava”, navedeno je na zvaničnom sajtu festivala.

Film “Glumčina” City Produkcije premijerno je prikazan na niškim Filmskim susretima, a nakon toga je započeo uspešan festivalski život. Film Glumčina je rađen po knjizi glumca Milana Cacija Mihailovića, koji je dugo godina sarađivao i družio se sa Radmilovićem.

O glumcu, dramskom pesniku, pustolovu Zoranu Radmiloviću, valja i govoriti i ćutati – napisao je svojevremeno Muharem Pervić.

“Valja ga se sećati u ljubičastoj tami pozorišnog spektakla i tamnoj noći kada se vraćao svom domu. Kako god valja ga se sećati.“

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com