KulturaSport

Film “Broj 1” o Draganu Panteliću oduševio publiku na Filmskim susretima u Nišu

Film City produkcije o legendarnom golmanu Draganu Panteliću “Broj 1” oduševio je sinoć publiku na Filmskim susretima u Nišu. Upravo ovim filmom niške producentske kuće, već tradicionalno zatvoren je Festival glumačkih ostvarenja u našem gradu.

Mnogobrojna publika je imala prilike da se podseti zlatnog vremena jugoslovenskog fudbala koje je predstavljeno kroz priču jednog fudbalera, legendarnog Dragana Pantelića, koji je na dresu nosio upravo broj 1.

Bogata sportska karijera Dragana Pantelića, započeta u Lešnici, preko Niša, Španije, Francuske, Zaječara, dovela ga je do fudbalske reprezentacije sveta i Evrope, nazad u Niš pa na filmsko platno. Svojom formom i sadržajem dokumentarac „Broj 1“ otkrio je brojne, do sada, neispričane priče o ovom jedinstvenom i zanimljivom čoveku.

Oliver Paunović, producent; Foto: Dejan Stojiljković

“Ovaj film će nastaviti da živi. Sledi bioskopska premijera, zatim će biti prikazan na festivalima u Srbiji i bivšim jugoslovenskim republikama, pred publikom u pojedinim zemljama sveta, a zatim i na televizijskim stanicama”, najavio je producent Oliver Paunović.

Veliki broj izjava, veliki broj do sada ne ispričanih priča nalazi se u filmu o ovom niškom sportisti. Gledaocima je svakako jedna od najanimljivijih bila priča  Vladimira Petrovića Pižona, četvrte Zvezdine zvezde. On je u filmu govorio o zajednički provedenim danima u reprezentaciji i ispričao niz anegdota o Draganu Panteliću.

Dragan Pantelić; Foto: Dejan Stojiljković

I danas se prepričava njegov gol golmanu Veleža Mariću, koji je dao degažirajući loptu iz svog šesnaesterca.

„Ne znam šta ćete tu saznati, meni ništa nije interesantno kao akteru cele priče“, govori kroz smeh Dragan Pantelić.

Ipak, kaže da će mladi ljudi kroz film shvatiti kako je moguće da neko ko dolazi iz malog mesta dođe do određenih „visina“ i druži se sa nekim vrhunskim ljudima iz svih zemalja sveta i raznih sfera društvenog života, sporta, politike, umetnosti…

Ističe da mu je u sportskoj karijeri najinteresantnije bilo to što je mnogo putovao. Na putovanjima je mnogo toga video i mnogo toga naučio.

„To je najveće bogatstvo koje sam mogao da steknem. Novcem ne može da se kupi sve“, iskren je Pantelić.

Foto: Dejan Stojiljković

O Draganu Pantliću u filmu govori Ljubiša Rajković o njegovom dolasku u Niš, Vladimir Petrović Pižon o njegovim reprezentativnim danima i njihovom zajedničkom učešću u reprezentaciji Evrope, pričale su njegove ćerke o njemu kao ocu, dugogodišnji sportski novinari koji Pantelića jako dobro poznaju, hroničari jugoslovenskog fudbala Milojko Pantić, proslavljeni sportski komentator RTS-a i bivši novinar Politike Dobrivoje Bobi Janković.

Pantelić je kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih godina bio prvi golman reprezentacije Jugoslavije i jedan od najboljih evropskih čuvara mreže. Pored 19 utakmica za nacionalnu reprezentaciju, ubeležio je i četiri nastupa za selekcije Evrope i Sveta. Ostao je upamćen ne samo po svojim atraktivnim i smelim intervencijama, već i kao nepogrešivi izvođač jedanaesteraca za niški Radnički.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com