Hronika

Filipinka apeluje da Nišlije ne budu izručene Americi

Filipinka Džesika Atilano apelovala je na Vladu Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zaustave izručenje Sjedinjenim Američkim Državama 10 osumnjičenih za računarsku prevaru, medju kojima su i njeni ćerka Ksenija i zet Kristijan Krstić iz Niša.

Atilano je u izjavi novinarima podsetila da je njena ćerka Ksenija Mej Atilano u devetom mesecu trudnoće i treba da se porodi krajem novembra.

„Ukoliko se dete rodi u Americi, možda neće ni videti svoje roditelje. Šta će biti sa ostalo njihovo troje dece koja će ostati u Srbiji ako oni budu izručeni? Kako će oni odrastati bez oca i majke“, istakla je Atilano.

Ona je kazala da je došla u Srbiju kako bi bila sa ćerkom iako ima 66 godina i ima brojne zdravstvene probleme, medju kojima i dijabetes. Specijalni sud u Beogradu je 2. novembra utvrdio da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za izručenje desetoro srpskih državljana osumnjičenih za internet prevaru medju kojima su Ksenija Mej Atilano i i njen suprug Kristijan Krstić.

Krstić se tereti da je organizator prevare u kojoj je učestvovalo još desetoro lica sa prebivalištem u Nišu, a u okviru koje je napravljeno 16 lažnih investicionih platformi, preko koje su ljudi iz čitavog sveta pozivani da ulažu svoj novac, što je hakerima omogućilo da nelegalno zarade preko 70 miliona dolara.

Ksenijin advokat Milan Petrović saopštio je da je podneo žalbu na odluku o ekstradiciji.

„Odbrana je svesna da je Amerika pokrenula postupak protiv njih na osnovu sporazuma koji ima sa Srbijom, ali smatram da ovaj dokument ne obuhvata slučaj da se krivično delo učini u Srbiji, a na štetu SAD. Koje će zakonodavstvo biti merodavno, da li će učinilac biti izručen, to u tom ugovoru nije navedeno. Zato taj akt mora biti revidiran, u krajnjem slučaju i raskinut i sačinjen novi, koji treba da predvidi i ovakve slučajeve“, rekao je Petrović.

Ukoliko budu izručeni sudiće im pred Okružnim sudom u Severnom okrugu Teksasa s obzirom na to da su njihove žrtve iz ove države.

Jedan od osumnjičenih je svojevoljno pristao na izručenje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com