Društvo

Fića je ponovo u modi!

Nikola Nikolić je student treće godine sociologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu i na manifestaciji Ulica oldtajmera koja je nedavno održana u niškoj Tvrđavi našao se u dvostrukoj ulozi, kao pomoćnik u organizaciji manifestacije, ali i kao vlasnik automobila koji je bio izložen. I verovali ili ne oko njegovog svetloplavog fiće koji se šepurio na jednom tvrđavskom proplanku okupila se gomila ljudi. Gledaju i ne veruju, a mali fića se šepuri sa farovima kao sjajnim okicama, kao da svima poručuje, obeležio sam jedan period u Jugi, a mladi me sada vraćaju u život. I baš je tako. Vlasnici fiće, simbola blagostanja sedamdesetih godina uglavnom su bili mladi, a među njima je i Nikola.

„Mlad sam vozač, a fića je auto baš ko za mene, da se vozim tu po gradu, da odem do fakulteta, da se provozam sa drugovima”, kaže Nikola. “Meni je to dovoljno jer nisam ljubitelj neke brze vožnje”.

 

Foto: Privatna arhiva

Nikolin  fića nije do sada bio član njegove porodice, ali je ovaj mladi ljubitelj ovog “zastavinog” vozila, nekada simbola srednje klase u Jugi, odlučio da ga ima po svaku cenu.

“Dugo sam tragao za njim, a onda sam ga pronašao. Dotadašnji njegov gazda ga je prodavao. Sakupio sam nešto novca, malo su dodali i moji i on je postao moj”, priča Nikola. “Dobio sam ga ne baš u najboljem, ali odličnom stanju pa mu je bilo potrebno tek malo “šminke” da privuče poglede drugih. Motor je bio u najboljem radu pa sam se više bavio karoserijom. Dobio je svetlo plavu boju, dok su sedišta ostala ista, drapkasta. Odlično su se slagala uz novi spoljašnji izgled mog omiljenog vozila”, objašnjava Nikola.

Nikola kaže da njegov fića i nije toliko star, ’78. je godište i to mu dođe da ima preko 40 godina, ali je za ovog momka važno da je auto stariji od njega.

“Jako mi je stalo da bude lepši što je stariji”, kaže Nikola. “Kada prođem gradom prolaznici zastaju da vide auto. Posebno oni stariji jer ih ovaj automobil podseća na mladost. Budi u njima neku vrste nostalgije i sećanje na vreme kada su porodice sa decom ovim autom znale da krenu i na more i prevale sa njim hiljade kilometara. Srećem ljude koji se sada kaju što su prodali svoje fiće. Znate, to je sećanje na neko vreme kada smo imali puno manje, ali smo živeli lepše i mirnije. Sada bi svako da ima što jači i savremeniji auto, a ja se ponekad pitam čemu sve to”, dodaje Nikola.

Foto: Privatna arhiva

Nikola se šali na svoj i račun svog automobila koji ne bi menjao ni za šta na svetu.

“Znate li vi koja je ovo klasa auta? U mom automobilu nema klime, nema navigacije, nema elektronike, nema ni problema”, dodaje kroz smeh Nikola.

Zadovoljan je on i kada su devojke u pitanju. Ni tu nema problema. Rado se provozaju sa Nikolom po gradu ili do obližnjeg izletišta, a Nikola kaže da se uvek nekako razneže kada vide njegov auto i postanu romantičnije.

“Već iduće godine sa društvom i mojim fićom krećemo u veliku avanturu. Vozićemo se Jadranskom magistralom”, obećava Nikola. “Sve što može da mu se desi je da prokuva, ali srediću ja i to”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com