Društvo

Fibonačijev sat mladim matematičarima doneo prvo mesto

Marko Stamenković, peti razred, Anja Todorović, šesti razred, Pavle Mišić, sedmi razred i Aleksa Milivojević, osmi razred, učenici su Osnovne škole “Car Konstantin” u Nišu i čine ekipu koja je na takmičenjima iz matematike, predvođena profesorkom matematike Suzanom Ivanović, nepobediva. Njima se pridružuje i Nikola Mihajlovski, učenik šestog razreda, koji je i nosilac projekta sa kojim se takmiče na tradicionalnom međunarodnom takmičenju “Most matematike” koje je ove godine održano u Vrnjačkoj Banji. U okviru projekta koji je nosio tematski naziv Sat, Nikola je izradio maketu Fibonačijevog sata koji im je doneo prvu nagradu.

“Dve godine za redom, naime,  školske 2018/2019 i 2017/2018 učenici naše škole  osvajaju prvu međunarodnu nagradu na tradicionalnom takmičenju “Most matematike”, koje se održava u Vrnjačkoj Banji, u maju mesecu. Konkurencija je veoma ozbiljna,  i po znanju  i po broju škola koje učestvuju, veoma velika”, kaže  profesorka Suzana Ivanović.

Tome treba dodati i da predstavlja pravi izazov za učenike koji matematiku prihvataju kao nauku sa puno mogućnosti.

“Takmičenje je atipično i veoma moderno, jer prati sve novine koje su se uvele i koje se uvode u nastavni proces, konkretno u nastavu matematike”, kaže profesorka Suzana Ivanović i dodaje: “U protekle dve godine, učenici naše škole su se lavovski borili sa ekipama iz Makedonije i BiH i pokazali da su najbolji od najboljih, asovi među asovima. Učenici rade kao tim, a tim je sastavljen od četiri učenika,  po jedan učenik iz svakog razreda”, ističe Ivanović.

Izarada Fibonačijevog sata za njih je bio izazov kome nisu mogli da odole. U čemu je, zapravo, tajna.

“Na prvi pogled nije lako zaključiti koja je namena ovog zanimljivog predmeta, ali kada shvatite svrhu kutije sa svetlećim poljima u tehnikoloru, poželećete da i sami upotrebite maštu i kreativnost poput autora ovog zanimljivog izuma”, kažu učenici iz pobedničke ekipe.

Danas su u širokoj upotrebi digitalni satovi i nije potrebno uložiti ni minimum energije sivih ćelija za tumačenje vremena označenog na uređajima koji nas okružuju. Manje se osvrćemo na analogne satove, koji sve više poprimaju dekorativnu ulogu. Međutim, mladi pronalazač i dizajner Filip Kretien iz Montreala u Kanadi osmislio je zanimljivi sat za čiju upotrebu je potrebno malo strpljenja i vremena.

Ovaj kreativni mladić je, zaključivši da je za prikazivenje vemena dovoljno iskoristiti deo Fibonačijevog niza od 1 do 5, došao do zaključka da bi se koristeći pomenutu činjenicu mogao dizajnirati sat.

“Fibonačijev niz je niz brojeva koji podrazumeva da je svaki broj u nizu zbir prethodna dva, pa početak tog niza glasi: 0,1,1,2,3,5… Ovaj segment niza je dovoljan da bi se pokazali brojevi sati od 1 do 12 i intervali od po 5 minuta”, objašnjavaju mladi matematičari.  “ Crvena boja označava sate, zelena minute, a vrednost kvadrata u plavoj boji se dodaje i satima i minutima”.

Za učenike drugog ciklusa obrazovanja u osnovnoj školi, takmičenje se organizuje u dva dela. Prvi deo predstavlka Kviz koji je sastavljen iz nekoliko etapa. To su “Matematičke pitalice”, “Geometrijski izazov” i “Matematički buket”.  Drugi deo je projektni zadatak, koji mora da sadrži i projektnu dokumentaciju. I upravo to je i najveći izazov za mlade i telentovane matematičare.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com