Kultura

Festival poljskog filma „Visla“ u Nišu

Peti po redu festival poljskog filma „Visla“ od 7. do 10. septembra održaće se u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“ u Nišu.

Gledaoce očekuje raznovrstan program koji se sastoji od najnovijih poljskih produkcija koje je prepoznala poljska i strana publika.

Prikazaćemo sjajne i nagrađivane debije i nova dela režisera čiji smo rad predstavljali prethodnih godina, navode organizatori.

Na programu će biti:
7. septembar, utorak, 17.30
„UNDINA“, režija: Tomaš Šlivinski, 2019, 40 min.
„LEKCIJA LjUBAVI“, režija: Malgorzata Goliszevska, Katarzyna Mateja, 2019, 74 min.

8. septembar, sreda, 17.30
DOME SLATKI DOME“, režija: Agata Pušč, 2019, 21 min.
ŠTO DALjE ODAVDE“, režija: Piotr Domalevski, 2020, 96 min.

9. septembar, četvrtak, 17.30
„MARCEL“, režija: Marćin Mikulski, 2019, 26 min.
„PLANETA SAMACA 3“, režija: Sam Akina, Mihal Kacinski, 2019, 103 min.

10. septembar, petak, 17.30
„KRAJ SEZONE“, režija: Stanislav Kaske, 2019, 20 min.
„UBIJ TO I NAPUSTI OVAJ GRAD“, režija: Marijuš Viljčinski, 2019, 88 min.

 

“Jola, glavna junakinja „Lekcije ljubavi“ Malgorzate Goliszevske i Katarzyne Mateje, decenijama je radila ono što su drugi očekivali od nje. Kao majka šestoro dece i supruga impulsivnog muža, svakodnevno se šminkala, nosila šarenu odeću i pretvarala se da je sve u redu. Međutim, jednog dana nešto u njoj pukne i Jola nalazi u sebi snagu da napusti muža i počne da živi punim plućima. Viđa se sa prijateljima, pleše u kafiću Smile, piše poeziju i pesme. Peva o ljubavi – osećaju o kojem je oduvek sanjala, ali ga nikada nije doživela. U Jolinim očima svet je romantičan, šaren i dramatičan. Neočekivano upoznaje Vojteka, koji se prema njoj ponaša kao prema kraljici”.

Ekonomska emigracija, nedostatak finansijske stabilnosti i emocionalna ravnodušnost glavne su teme druge dugometražne produkcije Piotra Domalevskog pod nazivom “Što dalje odavde”. Iako se radi o filmu putovanja u kojem glavna junakinja putuje sama u Irsku iz malog grada, lajtmotiv je Olino emotivno putovanje.

Na repertoaru će se naći i i nešto za one koji su željni dobrog humora i romantičnih tema. “Planeta samaca 3” u režiji Sama Akine i Mihala Kacinskog nastavak je priče o Anji i Tomeku. Par planira svadbu na selu kod Tomekove porodice. Neočekivani dolazak mladoženjinog oca još više sve komplikuje.

“Tokom Festivala ćete videti najnoviju animaciju Marijuša Viljčinskog “Ubij to i napusti ovaj grad”, koja je osvojila Glavnu nagradu na 45. Festivalu poljskih igranih filmova u Gdinji 2020. godine”, navode organizatori.

Film se snimao 14 godina i režiserov je dugometražni debi. Pripoveda priču o sudbini junaka koji beži od očaja nakon gubitka svojih najmilijih i skriva se u sigurnoj zemlji sećanja gde vreme stoji i svi njegovi najmiliji su živi. Tokom godina se u njegovoj mašti razvija ceo grad. Jednog dana nepozvani dolaze junaci i idoli iz detinjstva, poznati iz književnosti i crtanih filmova, koji su večno mladi u svesti sledećih generacija. Kada naš junak otkrije da su svi ostarili i da večna mladost ne postoji, odlučuje da se vrati stvarnom životu.

Osim dugometražnih filmova program uključuje i blok kratkometražnih filmova studenata studija Munka. Između ostalih, naći će se i filmske etide “Kraj sezone” Stanislava Kaske i “Undinu” Tomaša Šlivinskog.

Filmovi su sa srpskim titlom i ulaz je slobodan za sve projekcije.

Festival poljskih filmova u Nišu organizuju Fondacija „Vspieram“ i Mladi ambasadori, uz podršku Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“ i pod pokroviteljstvom Ambasade Poljske u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com