Kultura

Festival Me sem Šaban najverovatnije u septembru

Zbog sveukupne epidemiološke situacije u svetu i u Srbiji, sasvim je izvesno da će doći do pomeranja datuma i izmene načina održavanja Festivala World & Gipsy music – Me sem Šaban, ali će, prema rečima organizatora, ipak biti organizovan.

Festival je i ove godine trebalo da se održi početkom juna.

Treći po redu festival ciganske muzike, u čast Šabana Bajramovića, samo je jedna od brojnih tradicionalnih manifestacija čije je održavanje dovedeno u pitanje zbog globalne epidemiološke situacije. Međutim, organizatori gaje optimizam.

Oslanjamo se na odluke u vezi sa velikim festivalima, poput Nišvila i sličnih. Ukoliko oni dobiju zeleno svetlo i ljubitelji ciganske muzike će imati svoj festival, najverovatnije u septembru”, kaže Nebojša Saitović jedan od osnivača festivala.

Na ovogodišnjem festivalu trebalo je da nastupi Barselona gipsy Balkan orchestra iz Španije. Njihov i dolazak drugih izvođača, stopirala je epidemiološka situacija.

Programski, festival će se razlikovati od planiranog. Kolege iz Španije sigurno neće doći. Trebalo je da nastupi i jedan fado bend iz Portugalije, kao i Eusebio Martineli gipsy orkestar sa Kube. Svi su potvrdili dolazak, ali je korona upropastila ceo plan. Malo je vremena da tražimo alternativnu zamenu, pa ćemo se osloniti na domaće snage”, objašnjava Neša Saita.

Foto: Facebook arhiva

World & Gipsy music festival organizuje Federacija romskih osnovaca, srednjoškolaca i studenata, uz podršku grada Niša. Koncerti su besplatni za sve posetioce.

Važno je da narod bude tu sa nama. Ulaznice za koncert nećemo naplaćivati, ne samo sada već nikada, jer smatramo da bi i sam Šaban tako uradio. Sve finansiramo sami jer želimo da se širi ta kultura. Autentičnost koju je Šaban imao, je nešto vanvremensko i ideja festivala jeste da sačuvamo lepotu muzike koju je stvarao. Šaban je isključivo koristio termin ciganska muzika i ponosio se time iako je bio internacionalna muzička zvezda”, ističe Saita.

Foto: Facebook arhiva

Prvi festival pod nazivom Me sem Šaban (Ja sam Šaban) održan je na desetogodišnjicu smrti kralja ciganske muzike Šabana Bajramovića, pored njegove biste u amfiteatru na keju. Prošle godine na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, na otvaranju je nastupio trubač Nebojša Sejdić, unuk čuvenog Feata Sejdića, nakon njega bend Apsolutno romantično iz Novog Sada i u završnici niške Crne mambe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com