Kultura

Festival “Me sem Šaban” 7. i 8. juna na Letnjoj pozornici

Muzički Festival pod nazivom „Me sem Šaban“ (Ja sam Šaban) u čast muzičkog velikana Šabana Bajramovića biće održan 7. i 8. juna u Nišu.

Za razliku od prošle godine kada je održan u amfiju na nišavskom keju, ove godine program će biti realizovan na Letnjoj pozornici u Tvrđavi i u Niškom kulturnom centru.

Prvog dana festivala planirana je tribina na temu muzičke zaostavštine kralja romske muzike, Šabana Bajramovića, dok će drugo veče biti muzičko, kada će kao noseća muzička snaga festivala, između ostalih, nastupiti orkestar Crne mambe i Nebojša Saitović, koji je jedan od pokretača festivala.

Festival koji zvanično nosi naziv World and Gipsy music festival, nam je prošle godine pokazao pravac kojim da se vodimo. Svojim specifičnim repertoarom na keju okupili smo nekoliko hiljada građana. Zato ćemo ove godine, pored čuvanja od zaborava Šabanovih kompozicija, promovisati još jednu vrstu romske pesme i igre“, kaže Nebojša Saitović, frontmen “Crnih mambi”.

Foto: Facebook arhiva

Festival otvara trubač Nebojša Sejdić, unuk čuvenog Feata Sejdića, a programom manifestacije predviđen je i koncert benda Apsolutno romantično iz Novog Sada, koji je godinama bio stalna pratnja kantautora Đorđa Balaševića i koji će po prvi put nastupiti pred niškom publikom.

Umetnički direktor festivala, Kariman Alijević kaže i da je nastup “Mambi” sa Gipsy kingsima prošlog leta na Nišvilu, pokazao da je jedan ovakav festival potreban Srbiji.

Plan nam je da 7. juna imamo kulturni deo programa festivala gde se u Niškom kulturnom centru planira tribina o Šabanovoj zaostavštini. Za 8. jun smo planirali svečano otvaranje uz Nebojšu Sejdića, a onda će jedan za drugim da nastupe Apsolutno romantično i Mambe“, navodi Alijević.

Organizator festivala je Federacija romskih osnovaca, srednjoškolaca i studenata (FROS) i Niški kulturni centar, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com