Kultura

FESTIVAL GUSLARA SRBIJE za vikend u Nišu

28. Festival guslara Srbije održava se u Nišu, za vikend 18. i 19. septembra u sali Svetosavskog doma – porta Saborne crkve u Nišu.

Glavni organizator festvala je niško društvo „Ratko Pavlović Ćićko“ uz blagoslov Njegovog preosveštenstva
vladike niškog Arsenija, kao i uz pokroviteljstvo Grada Niša

Sve što znamo o vekovima naše istorije znamo iz narodnog predanja. A ono je najviše sačuvano u narodnim pesmama koje se pevaju uz gusle. Specifična linija muzičkog pripovedanja uz gusle vezana je, pre svega,
za periode pre i posle Boja na Kosovu kao događaja koji predstavlja naše duhovno, kulturno i istorijsko središte.
Bez gusala, snažnog emotivnog izraza i njihove melodije koju kreiraju guslari, bilo bi znatno osiromašeno naše kolektivno pamćenje. Prava je sreća da gusle i u današnjem modernom dobu još uvek postoje i za njih
se pišu i uz njih pevaju pesme o svim značajnim događajima i to po pravilu uvek sa važnom istorijskom konotacijom, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je predsednik Festivalskog odbora.

“Da nemamo narodne epske pesme i gusala ne bi imali verodostojnih saznanja o moralnim stavovima življenja, odnosu prema porodici, bližnjima, veri, naciji, precima, herojima i svecima. U njima je sačuvano i zapamćeno sve što se kroz vekove nije smelo zaboraviti, sve što mi i buduća pokoljenja ne smeju zaboravljati. Niš Ništa naši preci nisu tako dobro razumeli kao jeku manastirskih zvona i drhtaj struna sa gusala. Uz ove zvuke osvajali su i branili slobodu, zidali zadužbine, praštali neljudima i molili se Bogu. Trajaćemo dok budemo čuvali svoju tradiciju čiji nezaobilazni deo čine gusle i njihovo pripovedanje o našoj bogatoj istoriji”, rekla je Sotirovski o festivalu za festivalski bilten.

Bogat program dvodnevnog festivala guslara u sali Svetosavskog doma – porta Saborne crkve u Nišu.

„Naše sveto pismo je Gorski Vijenac.
Delo koje ne stari i čije reči ne trule.
Znati ga napamet i čuvati svako slovo, jedini je način da ne izgubimo sebe“. Matija Bećković

„Sve što nije opevao Srpski guslar, umrlo je za sva vremena“. Jovan Dučić

„Dok je jednih gusala i jednog guslara Srpstvo umreti neće“. Isidora Sekulić

„Gusle moje javorove Zapjevajte glasno ođe
Vujica je lako biti Ama nije Karađorđe“. Božidar Božo Glogovac

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com