Društvo

Fakultetu umetnosti “pronašla” dom

Impozatna građevina Fabrike guma „Vulkan“ iz 1910. godine godinama propada, ali je Olivera Savić (29) „oživela“ u svom magistarskom radu, a da je na pravom putu posvedočilo je i to što je rad  dobio drugu nagradu Arhitektonskog fakulteta Tehničkog univerziteta u Gracu. Olivera je u staroj i napuštenoj, oronuloj  zgradi fabrike „smestila“ niški Fakultet umetnosti rešavajući tako najveći problem sa kojim se ova visokošolska ustanova suočava, nedostatak prostora. Od osnivanja fakulteta, 2002. godine, studenti i profesori rade na tri lokacije.

Za sada je njena ideja oduševila profesore prestižnih austrijskih i nemačkih fakulteta koji su bili u žiriju koji je nagradio ali se ona nada da bi neko od nadležnih iz Niša i Ministarstva prosvete mogao da razmisli o tome. Privesti nameni jedan objakt koji propada i ne služi ničemu ne bi trebalo da bude „nemoguća misija“.

 

Foto: Olivera Savić; privatna arhiva

“Primetila sam da Niš ima puno objekata koji vremenom propadaju i ostaju neiskorišćeni. Vođena time, došla sam do objekta nekadašnje fabrike guma “Vulkan”, sagrađene od masivnih zidova od opeke”, kaže Olivera. “Pored samog objekta veoma je zanimljiv i prostrani park u kome bi bile izložene skulpture i radovi studenata kao i natkriveni trg namenjen različitim manifestacijama vezanim za umetnost. Ove površine se otvaraju prema keju koji ih povezuje sa centrom grada a ujedno su dostupne studentima kao i ostalim građanima Niša”.

Glavni cilj je bio obezbeđivanje prekopotrebnih prostorija za rad, oživljavanje ovog manje razvijenog dela grada i mesto za okupljanje kreativnih ljudi.

Fabrika guma odavno ne radi. Zgarde propadaju, a cela slika podesća na napuštena rudarska okna.  Ipak, Olivera smatra da je zgrada fabrike „izgubila svoju vrednost, ali je zadržala prvobitnu estetiku i autentičnost“.

“Pošto sam i sama studirala u ovom gradu i bila deo studentskog života, nakon ovog temeljnog istraživanja i različitih analiza pokušala da otkrijem koje su potrebe omladine i studenata umetnosti, i na taj način došla do jednog od mogućih rešenja”, kaže Olivera. Ostaje još samo da njena ideja pronađe put do ostavrenja, ali biće sluha valjda i za to, posebno posle ove nagrade.

Olivera je Osnovne studije arhitekture završila na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu.  Za Grac se preselila 2012. godine, gde je upisala master-studije na Tehničkom univerzitetu a znanje stiče u praksi u različitim arhitektonskim biroima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com