Obrazovanje

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu obeležio 50 godina postojanja

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu obeležio je 50 godina postojanja. Svečana akademija povodom proslave jubileja obeležena je u Velikoj sali Univerziteta.

Svečanoj akademiji su prisustvovali, Episkop niški G.G. Arsenije, rektor Univerziteta u Nišu, prof. Dr Dragan Antić, predstavnici resornog ministarstva, predstavnici grada Niša, dekani i profesori iz srodnih fakulteta iz Grčke, Turske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Slovenije, Hrvatske, Severne Makedonije, Beograda, Novog Sada, Leposavića, kao i dekani fakulteta Univerziteta u Nišu.

dekan Milovan Bratić

„Veliki broj dekana i profesora iz čitavog regiona „od Triglava do Đevđelije“,  su došli da nam čestiataju jubilej, 50 godina Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. Razlozi su pre svega u odličnoj saradnji, na prvom mestu u naučno istraživačkim radovima i projektima, gde je naš fakutet dokazao da je lider u regionu što pokazuje i pozicija na Šangajskoj listi između 101. i 150. mesta.

Naše kolege jednostavno vole da dođu kod nas, radi produbljivanja odlične saradnje. Saradnja i razmena iskustava će sigurno biti nastavljena, kroz nove međunarodne programe, a to potvrđuje i održana Međunarodna naučna konferenciji FIS KOMUNIKACIJE uz prisustvo velikog broja mladih naučnika“, izjavio je dekan prof. Dr Milovan Bratić.

Podsetimo, nedavno je na ovom Fakultetu održana i svečana dodela prvih Zlatnih indeksa.

Pre tačno pola veka, 1971. godine, osnovan je Filozofski fakultet u Nišu, a sa njime i Studijska grupa za fizičku kulturu. Te godine, njih 66-oro prve generacije studenata ispisalo je prvu stranu istorije ovog Fakulteta, postavivši dobar temelj, zajedno sa svojim profesorima.

Svečanom skupu, koji je okupio 30-ak “zlatnih” studenata, nekolicinu njihovih profesora, nastavno i nenastavno osoblje Fakulteta, ali i sadašnje studente, najpre se obratio Dekan Fakulteta, prof. dr Milovan Bratić, a potom i prvi profesor Studijske grupe za fizičku kulturu na Filozofskom fakultetu u Nišu- prof. dr Aleksandar Kerković.

Pre uručenja zlatnih indeksa i dodele prigodnih nagrada, svojim kolegama obratio se Jugoslav Hadži Tančić (broj indeksa 62), ali i Miodrag Antić, vlasnik indeksa broj 1, koji su sa svima podelili najupečatljivija iskustva iz studentskih dana, ali i izrazili zahvalnost što im se pružila prilika da se ponovo okupe, nakon tačno pet decenija.

Povelje i poklone je dobilo i deset najboljih studenata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Svaka cast na jubileju,velika stvar za nas grad na Nisavi.
    Pitanje za uvazene akademike,da li znaju kakva im je trenutna situacija u gradu da daca tj.pioniri mladji pioniri imaju malte ne zabranu da koriste skolske sale za fizicko radi bavljenja sportom,tako da 80% klubova na teritoriji grada nalaze na ivici da raspuste decu iz klubova i samim tim unistavaju sport u ovom gradu.
    Molim za hitnu intervenciju i pomoc u resevanju ove vrlo ozbiljne situacije u Nisu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com