Društvo

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja predstavio se na manifestaciji “Evropska noć istraživača”

Na desetoj po redu “Evropskoj noći istraživača”, koja je održana pod sloganom “Deseta noć, kroz znanje daje moć”, ljubiteljima nauke, po prvi put, se predstavio i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja.

U okviru svoje postavke, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja upoznao je posetioce sa mernim instrumentima i metodama koje se svakodnevno primenjuju u sportskoj nauci.

“Sportska nauka ima za cilj da merenjem i procenom složenog antropološkog statusa različitih kategorija ispitanika doprinese poboljšanju sportske forme, da definiše najracionalniju sportsku tehniku, smanji rizik od povreda, otkrije ključne faktore sportskog uspeha, sprovede uspešan proces selekcije i sl. Sa tim ciljem sportska nauka inkorporira metode merenja i procene iz različitih naučnih disciplina, biomehanike, sportske medicine, anatomije i fiziologije, psihologije, motorne kontrole”, navode sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

U okviru postavke predstavljena je metoda bioelektrične impedance koja se, kako objašnjavaju sa fakulteta, primenjuje za procenu telesne kompozicije ispitanika kao jedne od ključnih karakteristika iz prostora morfologije, zatim testove za procenu reaktivne agilnosti koja je ključna sposobnost u mnogim sportovima (fudbal, košarka, rukomet, džudo, boks, itd.), testove za procenu snage kao dominantne sposobnosti, kako u sportu, tako i obavljanju svakodnevnih poslova, ali i testove za procenu posturalnog statusa dece i odraslih.

“Navedene metode podrazumevaju primenu savremenih dijagnostičkih uređaja koji jasno demonstriraju aplikativnu vrednost tehnologije u sportskoj nauci”, ističu sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Domaćin istraživačima i svim ljubiteljima nauke bio je Naučni klub Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com