Obrazovanje

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja dobiće svoju zgradu

Zgrada koja se nalazi na prostoru između bazena ‘’Čair’’ i bivšeg sportskog dispanzera mogla bi da postane nova zgrada Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, ali pod uslovom da za to zeleno svetlo da i Ministarstvo prosvete.

Prema rečima dekana ovog fakulteta profesora dr Milovana Bratića pozitivno rešenje se može očekivati budući da fakultet već ima projekat za tu zgradu, a resorno ministarstvo ga je uvrstilo u plan za narednu godinu. Na ovaj način bi se rešila dva problema. Fakultet sporta, koji je od samog osnivanja bez zgrade i uvek u ulozi podstanara, najpre pri Filozofskom fakultetu, a potom i Fakulteta zaštite na radu, dobio bi svoj dom, a zgrada koja već decenijama čeka vlasnika i gotovo da je ruinirana dobila bi konačnu namenu.

Foto: projekat nove zgrade Fakulteta sporta i fizičke kulture

U prilog tome da je ova ideja na korak do realizacije govori i odgovor na odborničko pitanje koje se ticalo ove zgrade gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski na jednoj od sednica Skpštine grada Niša kada je kazala se zgrada nalazi u projektu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

“Grad prepoznaje potrebu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja da konačno, posle mnogo godina, dobije svoju zgradu koja mu je prekopotrebna. Lokacija o kojoj se govori u potpunosti odgovara Fakultetu jer je u sastavu sportskog kompleksa ‘’Čair’’ koji studenti ovog fakulteta već koriste. Sve što je potrebano da grad uradi uradićemo u najkraćem roku jer nam je važno da Čair maksimalno oživimo uz već planiranu izgradnju stadiona”, kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Foto: projekat nove zgrade Fakulteta sporta i fizičke kulture

Dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu profesor dr Milovan Bratić potvrđuje da su sa predstavnicima Ministarstva prosvete imali sastanak u dva navrata po ovom pitanju.

“Međusobne aktivnosti smo koordinarali tako što je Fakultet uradio idejno rešenje, idejni projekat za sportski deo fakulteta, salu i otvorene terene, a uradili smo i projekat za adaptaciju postojeće zgrade. KLERP je uradio Urbanistički projekat za ceo kompleks. Sastancima su prisustvovali i predstavnici Evropske investicione banke. Pošto je prostor namenjen za sport, rekreaciju i zdrastvenu zaštitu potrebno je da se uradi prenamena i da pored toga bude i visoko obrazovanje”, kaže dr Milovan Bratić i dodaje da je Ministarstvo projekat uvrstilo za narednu godinu.

Foto: projekat nove zgrade Fakulteta sporta i fizičke kulture

Evropska investiciona banka će u okviru programa osnaživanja Visokog obrazovanja u Srbiji finansirati izgradnju nekoliko fakulteta u Srbiji. Postojeći kreditni grant je oko 90 miliona evra.

“Za adaptaciju i izgranju kompleksa Fakulteta sporta u Nišu, na osnovu projekta, potrebno je oko 6 miliona evra’’, dodaje Bratić.

Sledeći korak, koji je neophodan, je prenamena prostora koji mora da uradi Grad kako bi moglo da se pređe na potpisivanje ugovora sa resornim Ministarstvom i Evropskom investicionom bankom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com