Obrazovanje

Fakulet čiji su studenti sve traženiji

Na Mašinskom fakultetu u Nišu,u toku je prijavljivanje kandidata za polaganje prijemnog ispita za upis na prvu godinu studija. Ove kao i prošle godine, mašinstvo će moći da upiše 340 brucoša od čega 270 na budžetu i 70 samofinansirajućih. Dekan Mašinskog fakulteta profesor dr Nenad T. Pavlović ističe da su zadovoljni odobrenim kvotama koje su u skladu sa povećanjem privredne aktivnosti i povećanjem  broja kompanija posebno u jugoistočnoj Srbiji.

Prijavljivanje  traje do 27. dok će polaganje prijemnog ispita biti organizovano u ponedeljak 29. juna.

“Prijava  za sada ide dobro. Napravili smo i onlajn platformu i tako  smo omogućili kandidatima koji ne žive u Nišu da se prijave putem ove platforme.Oni koji žele mogu i lično da dođu i na šalteru za studentska pitanja predaju svoja dokumenta. U  prva tri dana prijavilo nam se oko 160 budžetskih studenata, tako da se  nadamo da ćemo popuniti budžetsku kvotu u prvom roku”, ističe dekan fakulteta Nenad T. Pavlović.

Prijemni ispit iz predmeta matematika polaže se 29.juna, sa početkom u 10 sati.

“Tokom vikenda dezinfikovaćemo sve prostorije na  fakultetu, vodićemo računa o tome da ne bude previše  kandidata u jednoj učionici, da se poštuje razmak koji je propisalo Ministarstvo, maksimum dva metra između kandidata. Naše  buduće studente ovom prilikom molimo da ponesu zaštitne maske i da se i oni pridržavaju propisanih mera”, kaže dekan Pavlović.

Dekan Pavlović dodaje da je sve veća potražnja za inženjerima mašinstva.

Dr Nenad T. Pavlović; Foto: V. P.

“Potražnja je za trećinu veća u odnosu na broj diplomiranih studenata na osnovnim akademskim studijama. Sve je više kompanija koje daju stipendije studentima kako bi ostali kod njih. Sve je više kompanija koje nude i stručnu praksu našim studentima, izradu završnog rada na osnovnim studijama ili master rada na master studijama, tako da je to najbolja ulaznica za naše studente da dobiju posao”, ističe Pavlović.

On dodaje da fakultet  ima potpisane ugovore o poslovno tehničkoj saradnji  sa gotovo svim kompanijama koje se nalaze na teritoriji jugoistočne Srbije.

“To su kompanije koje imaju potrebe za kadrovima koje mi školujemo. To je dobro za naše studente ali se dešava da neki od njih zaposlenje nalaze i van granica naše zemlje. To je velika šteta za nas  jer smatram da su Srbiji potrebni mladi inženjeri koji će Srbiju povesti napred i koji će svojim znanjem doprineti daljem razvoju privrede”, zaključuje Pavlović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com