Kultura

Fake tribute to ABBA – novogodišnji muzički spektakl u Nišu

Novogodišnje praznike ove zime obeležiće i đuskanje uz “Mamma Mia”, “Dancing Queen”, “Take a Chance On Me” i druge pesme kultne grupe ABBA. Njih će u okviru festivala Niš u srcu za sve Nišlije i one koji 27. decembra u 18.00 budu bili na Trgu Stevana Sremca, izvesti niški muzičari, za ovu priliku okupljeni u sastav Fake tribute to ABBA. U pitanju je već tradicionalna produkcija festivala PozitivNI, koja ovakvim spektaklima odaje počast najvećim svetskim muzičkim imenima, a ovaj put se obeležava pola veka od početka rada ove švedske grupe.

Bend Fake tribute to ABBA okupio je neke od najboljih muzičkih imena, pa će pred svojim sugrađanima čuvene disko hitove izvesti vokali Sanja Vranić i Marija Zdravković, Miloš Gavrilović na klavijaturama i kao vokal, Bojan Bojković na klavijaturama, Mihailo Tatić na gitari, Marko Nikolić na basu i Miloš Vojvodić na bubnju.

Foto: Fabrika umetnika

Ovakvi muzički događaji već su postali tradicija produkcije festivala PozitivNI, a sve je počelo čuvenim spektaklom Kosa, izvedenim povodom 40 godina istoimenog filma, koji je okupio neverovatan broj i učesnika i publike.

„Shvatili smo koliko je to dobro iskustvo pre svega za niške muzičare, jer su svi izvođači isključivo iz Niša, a onda i za sve koji imaju priliku da čuju neke od nekada planetarno popularnih muzičkih dela. Muzičari nikada nisu iz istog benda, biramo one koji su dobri u svojoj oblasti, ali iz različitih sastava. Oni se tokom pripreme ovakvih nastupa zbliže, uče jedni od drugih i iz toga se uvek rode neke nove saradnje“, kaže Jelena Rudić iz Fabrike umetnika i dodaje: „Odlučili smo da svake godine radimo tako nešto, jer je i proces stvaranja takvog jednog događaja zaista divan, podseća nas na neka prošla vremena, i mi smo rešili da to postane tradicija. Prošle godine smo obeležili 50 godina sastava Queen, a ove godine 50 godina grupe ABBA“.

Fake tribut to ABBA su za Nišlije pripremili najveće hitove ove grupe, uz koje je nekada ceo svet đuskao, neki mlađi su možda imali priliku da ih čuju od svojih roditelja, a neki će ih prvi put čuti baš na festivalu. Upravo su za ove mlade ljude ovakvi muzički događaji veoma značajni.

„Jedan od osnovnih ciljeva festivala je približavanje nekih umetničkih vrednosti mladima. To je jako značajno jer neki novi klinci, bilo da su najmlađi članovi benda ili najmlađi u publici, prvi put se sretnu sa nekim muzičkim delima koja su jako značajna i kasnije ih to zainteresuje, pa nastave da slušaju. Drago mi je da upravo na festivalu Niš u srcu prvi put u svom gradu mogu da čuju neke od muzičkih pravaca ili bendova i da samim tim prošire svoje muzičke vidike“, kaže Rudić.

Foto: Fabrika umetnika

Muzička produkcija PozitivNI posebno je važna i za nišku muzičku scenu, jer za ovakve projekte nikada ne angažuje umetnike iz drugih gradova, uvek su to loklane muzičke snage.

„Na taj način pokazujemo da u Nišu zaista žive i rade ozbiljno dobri muzičari koji su više nego spremni da pripreme i izvedu neka vrlo zahtevna dela. Dokazujemo da da je sve moguće i da naš grad zaslužuje ovakva muzička dešavanja makar jednom godišnje“, poručuje Jelena Rudić.

Koncert je za sve Nišlije priredila Fabrika umetnika, kroz projekat Uprave za kulturu Grada Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com