Ekonomija

Fabrika za preradu otpadnih voda, najveći projekat do sada u Nišu

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode u Nišu najveći projekat iz oblasti zaštite životne sredine koji će finansirati Evrposka unija, a njegova procenjena vrednost je 60 miliona evra, rečeno je na sastanku predstavnika Grada Niša, Evropse delegacije u Srbiji i predstavnika Ambasade Kraljevine Švedske u Srbiji. Oni su juče razgovarali sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem i Dušanom Radivojevićem iz KLER-a koji je rukovodilac  ovog projekta.

Cilj sastanka je bio da se vidi dokle je grad stigao u implementiranju projekta u kome su pomenute institucije partneri. Gosti gradonačelnika Niša bili su Sakis Kurdas, šef sektora Evropske delegacije u Srbiji koji rukovodi ovim projektom i Ida Rojteršfer, prvi sekretar Ambasade Kraljevine Švedske u Srbiji, zadužena za razvojnu saradnju. Projekat je vredan 60 miliona evra od čega 45 miliona evra daje Evropska unija preko svojih fondova, ostatak je država Srbija i najmanji deo daje grad Niš.

„Gosti grada Niša su danas predstavnici Evropske delegacije i predstavnici Razvojne agencije Švedske koja finansira sam projekat, odnosno dokumentaciju i projektnu dokumntacije, a pre toga  je finansirala i Studiju  vezanu za projekat fabrike za preradu otpadnih voda sa izgradnjom svih nedostajajućih i rekonstrukcijom  postojećih kolektora, kao i deo kanalizacione mreže“, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović. „Danas na sastanku pravimo presek situacije jer oni žele da se upoznaju šta su obaveze grada i u kojoj meri smo te obaveze izvršili. Grad Niš u potpunosti prati dinamički plan i trenutno smo u postupku eksproprijacije parcela“.

On je dodao da je samo za Medoševački kolektor doneto preko 85 odsto rešenja, za servisni kolektor koji ide od Elektronske industrije do ulice Dušana Popovića 78 odsto, levoobalni kolektor je 80 odsto, desnoobalni kolektor je sa 100 odsto završenih rešenja. Ceo postupak eksproprijacije biće završen do kraja godine. Praktično to znači da je od  600 rešenja koja treba da se donesu za eksproprijaciju parcela  do sada urađeno preko 500.

Fabrika  za preradu otpadnih voda podrazumeva i samo postrojenje u reonu Popovca na levoj obali reke Nišave, potom i kolektore koji nedostaju gradu i rekonstrukciju dela postojećih kolektora u gradu kao i deo rekonstrukacije  kanalizacione mreže. Tu su još dve pozicije  koje se odnose na izvorište Mediana i na mulj u koritu reke Nišave  kojeg ima posebno od  Medoševca prema ušću u Moravu.

Dušan Radivojević, KLER, rukovodilac  ovog projekta je naglasio da je jedna od obaveza grada u ovom projektu je eksproprijacija zemljišta.

„Treba napomenuti da se radi o nepotpunoj eksproprijaciji zemljišta i upravo  udeo grada u sam projekat je  finansiranje te imovinske pripreme. Procenu vrednosti parcela je vršila Poreska uprava tako da se razlikuje od gradske opštine do gradske opštine i od lokacije parcala jer je pokriveno veliko područje“, kaže Radivojević.

Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine.

„Švedska već čitav niz godina pomaže Srbiji u različitim sektorima i uvek je pridavala veliki značaj upravo očuvanju životne sredine i poboljšanju u tom sektoru. Sa nama su i predstavnici Evropske delegacije  koji su uključeni  u ovaj projekat i mi se radujemo što možemo sa Nišom  da uradimo nešto na ovom terenu jer je ovo  jedan od najznačajnijih projekata po svom obimu i po svojoj vrednosti u Srbiji“, istakla je Ida  Rojteršver .

Ona je dodala da je čitava protekla 2018. godina prošla je u pripremnim radnjama.

„Grad Niš i Ministarstvo imaju  potpisan sporazum o realizaciji ovog projekta i jako smo zadovoljni koliko je lokalna administracija bila efikasna u obezbeđivanju svih neophodnih uslova  da bi smo mogli da pripremimo ovako veliki projekat za njegovu dalju realizaciju“, naglasila je Ida Rojteršver.

Sakis Kurdas, šef Odseka EU za rukovođenje projektima za zaštitu životne sredine je dodao se oni nalaze u Nišu kako bi videli napredak u vezi sa pripremnim aktivnostima za realizaciju projekta prečišćavanja otpadnih voda ovde.

 „Ono što je jako bitno to je da ovde postoji dobra saradnja EU, Švedske i Ministarstava za poljoprivredu i zaštitu životne sredine i grada Niša i na to smo jako ponosni“, zaključio je Sakis Kurdas.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com