Društvo

Fabrika u Leskovcu u kojoj se protestuje, radnicima u Nišu nudi dobre uslove

Britanska firma “Aptiv” o kojoj su mediji proteklih dana dosta pisali jer su se njeni radnici u pogonu u Leskovcu prošle nedelje pobunili zbog dvanaestočasovnog radnog vremena, potražila je ovih dana radnike u Nišu podelom flajera u kojima je izmedju ostalog navedeno da se zaposlenima nudi “veoma dobra radna atmosfera”.

Onima koji se odluče da rade u pogonu u Leskovcu, “Aptiv” je takodje ponudio “prevoz do posla, obuku pre započinjanja samostalnog rada, priliku za implementaciju sopstvenih ideja, rad i razvoj karijere u svetski priznatoj kompaniji, priliku za profesionalni i lični razvoj i ugovor o radu zaključen direktno sa poslodavcem”.

Foto: Flajeri APTIV

Kao prednosti rada navedene su “kantina kompanije, lekarska ordinacija, Dan Deda Mraza za decu i božićni pokloni za zaposlene”. Osnovni uslovi za zapošljavanje su spremnost za rad sa stalnim radnim vremenom i u sistemu tri smene i orijentacija ka timskom radu. “Aptiv” u Leskovcu zapošljava oko 4.000 radnika, ali je, prema rečima predstavnika sindikata te fabrike, oko 900 zaposlenih otišlo na bolovanje jer su dve nedelje morali da rade po 12 sati nedeljno.

Predstavnici sindikata su takodje istakli da je proteklih dana ispred fabrike non-stop dežurala Hitna pomoć jer su radnice pri kraju dvanaestočasovnog napornog rada masovno padale u nesvest.

“Aptiv” je prema najnovijim tvrdnjama radnika, radno vreme vratio na osam sati, ali sedam dana u nedelji, što je izazvalo novo nezadovoljstvo zaposlenih. U anonimnoj izjavi za medije jedna članica menadžmenta je izjavila da zaposleni nisu prinudjeni da rade sedam dana nedeljno, već da im se takva mogućnost pruža kako bi više zaradili. Britanska kompanija bavi se proizvodnjom električne i elektronske opreme za vozila, a osim pogona u Leskovcu ima i pogon i u Novom Sadu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Jos jedna u nizu robovlasnickih fabriketina motaca kablova sa neplacenim prekovremenim radom, smesnom platom i neljudskim uslovima za rad. Tesko ce oni pronaci radnike koji ce im ostati na duze staze sve dok krse prava radnika i uzivaju u precutnom odobravanju vlasti u njihovim nedelima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com