Zdravlje

Evropsko priznanje dr Tomislavu Kostiću

Niški kardiolog docent dr Tomislav Kostić (41), direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra u Nišu, dobitnik je priznanje počasnog člana Evropskog udruženja kardiologa.

Doktor Kostić je nagrađen za značajan doprinos struci na poslednjem godišnjem kongresu u Minhenu. Kaže da je ova nagrada  priznanje na samo njemu već i klinici na kojoj radi i kojom rukovodi, a istovremeno je i potvrda da je Klinika na „pravom putu“, da su lekari posvećeni svom poslu jer su, kako i sam inistira na tome, ovo isto priznanje pre njega dobili i profesor dr Zoran Perišić kao i dr Svetlana Apostolović.

„Ovo priznanje smatram i priznanjem za Kliniku kojom rukovodim. Negde oko tri miliona stanovnika gravitira prema niškoj Klinici za kardiovaskularne bolesti, u čijim ambulantama se mesečno pregleda oko 1.000 pacijenata, a oko 500 njih bude primljeno na kliniku. Uradi se i oko 800 ehokardiografskih pregleda.

Naročito smo ponosni na Odeljenje invazivne dijagnostike elektrostimulacije čiji je načelnik profesor dr Zoran Perišić i čijom zaslugom je Odeljenje i otvoreno,  jer se na tom odeljenju obavi oko 3.500 do 4.000 koronarografija i 1.500 procedura ugradnje stenta što nas svrstava u red vodećih kuća u Srbiji kada se radi o ovim metodama. Mogu slobodno da kažem da se na našoj Klinici ugradi više pejsmejkera, godišnje oko 600, nego na Dedinju ili u Kamenici“, kaže docent dr Tomislav Kostić i dodaje da svi ovi podaci nišku Kliniku za kardiovaskularne bolesti svrstavaju u svetske centre po broju ugradnji stentova i odmah iza Kliničkog centra Srbije kao referentne ustanove u regionu.

Dr Kostić dodaje da Klinika u novom Kliničkom centru ima  ekipe koje su pripravne 24 časa, tako da pacijenti sa akutnim infarktom u najkraćem roku dobijaju neophodnu dijagnostiku i terapiju.

„Preseljenjem u novi Klinički centar dobili smo više prostora za rad, tako da ovde,  u starom  delu Kliničkog centra, radimo hladni program, dakle pacijente koji dolaze na zakazane ugradnje  pejsmejkera i stentova, a u novom Kliničkom centru  sa novom angiosalom koju smo tamo dobili rade se hitni slučajevi, 24 sata  dnevno, sedam dana u nedelji, naše ekipe dežuraju što za hitnu ugradnju  pejsmejkera, što za hitni invanzivnu ugradnju stenta kada je u pitanju akutni infarkt miokarda“, objašnjava dr Kostić.

„Posebno je značajno to što ugrađujemo sve vrste pejsmejkera, kako za poremećaje srčanog ritma tako i za pacijente sa srčanom slabošću“.

Prema njegovim rečima kardiovaskularne bolesti su na prvom mestu kada se radi o smrtnošću.

„Ljudi dosta obolevaju od kardiovaskularnih bolesti, a akutni infarkt miokarda je na prvom mestu. Pacijenti sa celog juga Srbije u slučaju infarkta bivaju dopremljeni u Urgentni centar Kliničkog centra Niš. Naša ekipa dolazi, radi se brza dijagnostika, nakon toga sledi ugradnja stenta i pacijenti imaju jako dobru prognozu“, objašnjava dr Kostić.

„Smrtnost pacijenata od akutnog infarkta miokarada je oko 30 odsto ako pacijent nije u bolnici, a kada je u bolnici koja je opremljena kao naša smrtnost pada na ispod 10 odsto pa i 5 odsto“.

Dr Tomislav Kostić kaže da je u planu početak elektrofizioloških procedura, čime bi se oblast interventne kardiologije i elektrostimulacije zaokružila.

„Radi se o dijagnostičkoj terapiji aritmija na jedan invazivni način. Specijalnim kateterima se nalazi uzrok te aritmije na samom srčanom mišiću, a onda se ekstremnim hlađenjem ili ekstremnim grejanjem taj uzrok aritmije prekida. Dobili smo već potreban generator preko Ministarstva zdravlja, a sada nedostaju još neke sitnice i nadamo se početku rada u sledećoj godini“,  kaže dr Kostić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com