Sport

Evropsko i Predevropsko takmičenje u paraglajdingu na Višegrad steni u Nišu

Evropsko prvenstvo u paraglajdingu, u disciplini prelet, biće održano u Nišu, krajem jula meseca 2020. godine.

Tim povodom Vazuhoplovni savez Srbije priprema Državno takmičenje Srbije, Bosne i Hercegovine i Mađarske, koje je ujedno i Predevropsko, odnosno test takmičenje i biće održano na Višegrad steni od 29. jula do 3. avgusta 2019.

„Niš je ustvari jedan jako dobar teren za ovaj sport. Možda jedan od najboljih na svetu, ali nije bio dovoljno promovisan, sve do 2016. godine“, izjavio je Željko Ovuka, generalni sekretar Vazuhoplovnog saveza Srbije.

On je dodao da se neće zaustaviti na Evropskom, već da je cilj Svetsko prvenstvo.

„To je ujedno i najprestižnije takmičenje i planiramo da se kandidujemo već negde 2021. ili 2023. i time bismo zaokružili jedan ciklus promocije ovog terena, jer krajnji nam je cilj ostvarivanje adrenalinskog turizma ovde u Nišu“, rekao je Ovuka.

Bratimir Vasiljević, predsednik Gradske opštine Pantelej, rekao je da blago kakvo je Višegrad stena, koje je jedno od najboljih poletnih mesta za paraglajdere, mora da se čuva i promoviše.

On je dodao da Vazduhoplovni savez Srbije i GO Pantelej nemaju dovoljnu podršku države u uređivanju Višegrad stene po svetskim standardima poletnih staza.

„Za to treba dosta finansijskih sredstava. Time bismo onda mapirali tu poletnu stazu i bila bi dostupna svima koji se bave paraglajdingom na svetu. Mi u budžetu sada imamo oko milion dinara da sredimo put i uredimo poletište za predstojeće takmičenje“, rekao je Vasiljević.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close