Društvo

Evropski vikend posmatranja ptica u Nišu

Manifestacija Evropski vikend posmatranja ptica tradicionalno se održava svake godine prvog vikenda oktobra, u preko 40 zemalja Evrope, ove godine u subotu 2. i nedelju 3. oktobra. Cilj ove manifestacije je da se pažnja građana usmeri na sve pritiske koje divlje ptice trpe tokom seobe, kako prirodnih tako i ljudskih faktora.

„Želimo pre svega da što više ljudi i dece izađe sa nama u prirodu i uživa u posmatranju ptica. Na ovim izletima učesnici će imati priliku da sa našim ornitolozima uživaju u posmatranju raznih vrsta ptica uz stručnu pomoć, ali i saznaju razne zanimljivosti o seobi ptica“, rekao je  Slobodan Marković iz DZPPS.

Drštvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kao i svake godine, organizuje besplatne izlete širom Srbije, a ove godine izlet će ponovo biti organizovan u Nišu.

„Ove godine Evropski vikend posmatranja ptica ćemo u Nišu organizovati na obalama Južne Morave kod sela Lalinac i u subotu i u nedelju. Ovaj lokalitet je veoma specifičan i intersantan za posmatranje ptica i veoma bitan za ptice tokom seobe, svako ko bude sa nama ovog vikenda saznaće i zbog čega. Nakon šetnje i popisa ptica svi učesnici će dobiti i naše promotivne materijale“ , zaključuje Slobodan Marković.

Prijavljeni će biti kontaktirani od strane organizatora i tom prilikom dobiti  sve informacije u vezi sa izabranim izletom. Zbog trenutne situacije izazvane virusom SARS-CoV-2 neće biti organizovanog prevoza, takođe će i broj prijavnih mesta biti ograničen.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti na ovom linku. Ili preko zvaničnog  sajta pticesrbije.rs

Za lakše  lakše prepoznavanje  ptica  na terenu postoji mogućnost instaliranja aplikacije za prepoznavanje ptica pod nazivom  Ptice na dlanu. 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com