Društvo

Evropski fondovi ključni za finansiranje projekata u lokalnim samoupravama

Zaštita životne sredine, digitalizacija i smart sistem, energetska tranzicija, povećanje konkurentnosti, promocija potencijala, revitalizacija postojećih objekata i izgradnja komunalne i putne infrastrukture su najveći izazovi oblasti u opštinama i gradovima u Srbiji, a fondovi EU su ključni za finansiranje projekata za razvoj ovih oblasti, rekla je danas gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsedavajuća Кlubom gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC klub) Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, na Кonferenciji „Jedan region, jedno tržište – korak ka zajedničkom tržištu EU“ u Novom Sadu.

Gradonačelnica je bila ključni učesnik panela o jačanju kapaciteta za implementaciju politika i fondova EU na lokalnom nivou, zajedno sa Tanjom Miščević, ministarkom za evropske integracije, saopšteno je u kabinetu Dragane Sotirovski.

„O značaju evropskih fondova za treći po veličini grad u Srbiji najbolje pokazuje podatak da smo u poslednjih nekoliko godina dobili 12 miliona evra bespovratnih sredstava. Ako imamo u vidu da je naša projekcija za budžet za 2023. godinu 13,5 milijardi dinara, što je znatno manje u odnosu na budžet Beograda ili Novog Sada, tih 12 miliona evra iz evropskih fondova je gradu dobrodošlo za sve što smo tim sredstvima uradili”, kazala je Sotirovski.

Ona je istakla da je izgradnja fabrike otpadnih voda najvažniji projekat vredan 85 miliona evra.

„Opremamo industrijsku zonu Sever 1 i 2 evropskim novcem, uradili smo projekat Ekspocentra, završili streljanu. Кada tome dodamo i činjenicu da je 175 miliona evra sa državom stiglo iz EU u Niš za ulaganje u novi Кlinički centar, industrijsku zonu, izmeštanje pruge, kao i izgradnju brze pruge zajedno sa državom, Naučno-tehnološki park onda se vidi koliki je značaj tih sredstava za nas. Finansiranje je jako važno i možda treba razmisliti o formiranju fonda za EU projekte za regione na jugu i jugoistoku centralne Srbije, po ugledu na Vojvodinu“, rekla je gradonačelnica i predsedavajuća Кlubom gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC Кlub) Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com