Društvo

Evropska unije pomaže lokalnim samoupravama za uvođenje GIS-a

Nakon ove obuke lokalne samouprave će biti osposobljene u tehničkom i institucionalnom smislu, kao i u ljudskim resursima da mogu na duži rok, i nakon završetka projekta da budu u mogućnosti da kreiraju geoprostorne podatke i da razvijaju određene aplikacije koje su od značaja za promociju vrednosti i potencijala lokalne samouprave, čulo se između ostalog na četvorodnevnoj informativnoj sesiji u Nišu koja se danas završava, a organizovao ju je program EU PRO.

Cilj ovih sesija je da se lokalnim samoupravama, uključenim u realizaciju programa, predstavi javni poziv za podnošenje predloga projekata za uvođenje i razvoj geografskih informacionih sistema, GIS. Projekat EU PRO finansira od strane Evropske unije preko Vlade republike Srbije.

Prva info sesija 4. i 5. decembra okupila je predstavnike i predstavnice gradova i opština iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga, dok je informativna sesija 6. i 7. decembra namenjena lokalnim samoupravama Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga. Tokom informativnih sesija predstavljeni su uslovi poziva i način prijavljivanja, a biće održana i obuka o prikupljanju i korišćenju podataka, organizacionim i upravljačkim aspektima, kao i novim trendovima i tehnikama u razvoju GIS-a.

Poziv je otvoren do 30. decembra 2018. godine, a pravo učešća ima svih 99 lokalnih samouprava iz regiona Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje su uključene u realizaciju programa EU PRO.

„Program se realizuje u 99 lokalnih samouprava i trajaće tri godine. Deo aktivnosti koje se odnose na podršku sektora infrastrukture se odnosi na uvođenje i razvoj geografskih informacionih sistema . Stim u vezi Program EU PRO je objavio javni poziv za podnošenje predloga projekata. Ideja ovakvih poziva je da se lokalne samouprave koje su obuhvaćene programom osposobe za upravljanje i razvoj geoprostornih podataka, kako bi na kvalitetniji način obezbedili usluge pre svega za privlačenje investicija a s druge strane i kvalitetnijih usluga građanima , ubrzali postupke koji su u nasdležnosti lokalnih samouprava, ali i obezbedili kvalitetne servise kao nešto što je primarno u pružanju usluga građanima i ostalim korisnicima”, kaže Viktor Veljović, programski saradnik za geografske informacione sisteme i urbanističke planove u sektoru infrastrukture Programa EU PRO.

Evropska unija je opredelila 1,2 miliona evra za pružanje podrške lokalnim samoupravama u procesu uvođenja i razvoja GIS-a kroz nabavku softvera i hardvera, kao i neohodne računarske opreme, a važan segment činiće i obuka zaposlenih u lokalnoj administraciji.
Više informacija o samom pozivu kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na internet stranici EU PRO programa: Javni poziv za podnošenje predloga za uvođenje i razvoj geografskih informacionih sistema.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com