Virus Korona

Evropska unija će finansirati zapošljavanje 100 zdravstvenih radnika na 6 meseci u Srbiji

Na zahtev Ministarstva zdravlja Republike Srbije Evropska unija će finansirati zapošljavanje 100 zdravstvenih radnika na 6 meseci u svetlu porasta slučajeva obolelih od Covid 19 u Srbiji. Zdravstvene radnike će činiti lekari, medicinski tehničari i administrativno osoblje kao podrška institutima za javno zdravlje, centrima primarne zdravstvene nege, Covid klinikama i ključnim domaćim laboratorijama. Ovo kvalifikovano osoblje će biti angažovano kao pomoć postojećim zdravstvenim kadrovima do kraja 2020. po potrebi.

Ambasador Sem Fabrici je izjavio da je ovo još jedan izraz snažne podrške koju EU pruža Srbiji u oblasti zdravstva i odgovora na Covid 19.

„EU je značajno pomagala Srbiji u krizi Covid 19, kao i u prethodnim godinama dajući podršku zdravstvenom sektoru“, ponovio je Fabrici.

Kada je reč o Covid 19, EU je brzo stavila na raspolaganje 93 miliona evra u martu ove godine:15 miliona evra je bilo namenjeno hitnoj pomoći, a 78 miliona evra za srednjoročni ekonomski oporavak.

U proteklih 100 dana od početka krize Covid 19 marta 2020. Evropska unija je organizovaka 15 kargo aviona koji su sleteli na aerodrom Nikola Tesla. Ti avioni su dovezli više od 721 tone opreme potrebne za borbu protiv korona virusa. U najvećoj meri se sastojala od opreme i uređaja iz Kine i Indije koje je kupila Vlada Srbije ili su donirani Srbiji, dok je EU pokrila transportne troškove u iznosu od 7,1 miliona evra za ukupno 15 kargo letova. Prvi avion je sleteo 26. marta, a poslednji 3. maja.

Pored transportnih troškova EU je uložila dodatnih 4,9 miliona evra u nabavku medicinskih materijala za Srbiju.

Srpski naučnici sada mogu da testiraju veći broj uzoraka na COVID-19 zahvaljujući sistemu referentnih laboratorija koje je opremila Evropska unija. Nacionalna referentna laboratorija u Batajnici je u prošlosti dobila 7,5 miliona evra donacije od EU za obnovu kompleksa i njegovo opremanje visokotehnološkim mašinama i robotima i pružanje tehničke pomoći. Ova laboratorija je uradila oko 85.000 testova na COVID-19 od kraja marta do kraja juna.

U protekle dve decenije i više, EU je opremala bolnice, laboratorije, institute za javno zdravlje i centre za trasfuziju krvi, a obezbedila je i 252 vozila hitne pomoći za zdravstvene centre širom Srbije, od kojih je 122 već isporučeno sa respiratorima, a to je ključno za borbu protiv COVID-19.

Globalnije gledano, EU je podržala celokupnu zdravstvenu mrežu Srbije: preko Evropske investicione banke – banke EU – 250 miliona evra je iskorišćeno za rekonstrukciju i izgradnju 20 velikih bolnica po čitavoj Srbiji, uključujući i Institut Torlak, koji je ključan u borbi protiv korona virusa.

Samo u 2019. završena je izgradnja nove zgrade i obnova i proširenje Kliničkog centra u Nišu. To je obuhvatalo radove na postojećim objektima, novim blokovima, dvorištima i parkiralištima. Ukupno je rekonstruisano 45,000m2, a ovaj važan regionalni zdravstveni centar je dobio i 600 bolničkih kreveta, od kojih je 38 za intenzivnu negu i 42 za poluintenzivnu negu. EIB je finansirala izgradnju sa 34 miliona evra, dok je iz budžeta Republike Srbije izdvojeno 16 miliona evra za nabavku opreme. Zahvaljujući pomoći Evropske unije, milioni građana Srbije ima bolju i savremeniju medicinsku negu i u drugim gradovima.

EU je obezbedila korišćenje novih, savremenih hirurških sala, centara hitne pomoći, veliki broj bolničkih kreveta, novih ambulantnih vozila i opreme za bolničke kuhinje i higijenu koji su nabavljeni za centre u Kikindi, Pančevu, Somboru, Smederevu, Sremskoj Mitrovici, Zaječaru, Čačku, Kruševcu, Pirotu i Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com