Društvo

Evropska nedelja mobilnosti 2020 u Nišu

Mobilnost za sve bez štetnih gasova – tema je ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti, koja se održava od 16. do 22. septembra, nizom aktivnosti u 50 zemalja i više od 2.800 gradova, uz jasnu poruku – Кreći se, samo ne autom.

Grad Niš i EU info kutak u Nišu i ove godine zajednički učestvuju u obeležavanju manifestacije, sa ciljem da se ukaže na značaj zdravih stilova života, izbor aktivnih načina kretanja ili kombinovanje hodanja i biciklizma s javnim prevozom.

Foto: T.B.

“U cilju promocije urbane mobilnosti, EU info kutak inicirao je „street art“ akciju na Bulevaru Medijana u Nišu koja podrazumeva “umetničke intervencije“ iscrtavanjem elemenata koji pružaju mogućnost za aktivnost i zabavu svim uzrastima – od najmlađih do najstarijih. Pored prilike za šetnju i trčanje, posetioci će moći da prođu kroz “lavirint”, odigraju “školicu” i uživaju u atraktivnijem i živopisnijem okruženju. Takođe, posebno kreirane poruke podsetiće ih na značaj mobilnosti i zdravlja naše životne sredine. Predstavljanje „umetničkih intervencija“ planirano je za 22. septembar od 12 sati, kada budu završeni radovi”, poručuju u EU info kutku.

Foto: T.B.

Istog dana, 22. septembra od 9 do 12 sati u centru Niša biće obeležen Dan bez automobila, a deo grada biće zatvoren za saobraćaj. O

“Ovom prilikom, od 11 sati planirana je centralna ceremonija obeležavanja ove značajne manifestacije, u okviru koje će biti dodeljene i nagrade dobitnicima na nagradnom kvizu koji se realizuje na fb stranici EU info kutka u Nišu, u saradnji sa Gradom. Tokom Evropske nedelje mobilnosti postavljaju se pitanja u vezi sa mobilnošću, a neki od učesnika koji daju tačne odgovore biće nagrađeni. Obezbeđene su kacige za bicikl, rančevi, flašice za vodu i zaštitne maske”, kažu u EU info kutku.

Plakat, EU info kutak

Na inicijativu Evropske komisije, od 2002. godine održava se Evropska nedelja mobilnosti sa idejom da unapredi javno zdravlje i kvalitet života promovisanjem čiste mobilnosti i održivog gradskog prevoza. Кampanja je osmišljena sa ciljem da se stanovnicima širom Evrope predstave alternative za održivu mobilnost i objasne izazovi sa kojima se suočavaju gradovi. Svi gradovi učešćem mogu da pokažu kakve su prednosti zdravog načina života i kako se može ostvariti napredak ka boljoj mobilnosti u Evropi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com