Ekonomija

Evropska invensticiona banka ulaže 500.000 evra za održivu budućnost javnog prevoza u Nišu

Evropska investiciona banka (EIB) objavila je danas da je potpisala sporazum o saradnji sa Gradom Nišom za finansiranje izrade plana održivog javnog prevoza, koji će omogućiti gradu da strateški odlučuje o investiranju u svoju saobraćajnu mrežu.

Plan, koji će biti finansirana sa 500.000 evra bespovratne pomoći EIB, pomoćiće da uvodjenju efikasnijeg, čistijeg, komfornijeg i bezbednijeg sistema prevoza, uzimajući u obzir postojeće navike korisnika, trendove i strateške ciljeve lokalne samouprave, navedeno je u saopštenju.

Očekivana dobit je i uklanjanje teretnog saobraćaja sa postojećeg medjugradskog železničkog koridora.

Istaknuto je da će plan održivog javnog prevozi i investicije koje će podstaći pomoći Nišu da se razvija, podržan visokokvalitetnom, dobro integrisanom saobraćajnom mrežom, čime će se povećati privlačnost grada kao mesta za život i ulaganje.

Tehnička pomoć se pruža u okviru Tima Evrope i zajedničke Inicijative za finansiranje urbanih projekata, koju su EIB i Francuska agencija za razvoj (AFD) pokrenule radi podrške ambicioznim projektima urbanog razvoja.

Potpredsednica EIB odgovorna za aktivnosti Banke na Zapadnom Balkanu Liljana Pavlova rekla je da je jedan od prioriteta EIB, kao klimatske banke Evropske unije, da promoviše čistiji i održiviji transport kroz modernizaciju železničkog, rečnog i gradskog saobraćaja širom Zapadnog Balkana.

“Ova tehnička pomoć će omogućiti razvoj projekata koji će doneti višestruke koristi ljudima koji žive ili putuju u Niš, kao i ekonomske benefite koje proizlaze iz bolje povezanosti unutar grada, kao i sa okolnim opštinama. Istovremeno, to će pomoći Nišu da reši neke od izazova urbanog razvoja i klimatskih promena i na taj način poboljša životnu sredinu i uslove života”, kazala je ona.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je da se Niš ubrzano širi i razvija, pa je povećana i frekvencija saobraćaja, tako da će plan održivog gradskog prevoza omogućiti da grad uskladi saobraćajnu mrežu sa novim investicionim ciklusom i strateškim usmerenjima.

“Posvećenost smanjenju štetnih gasova i zaštiti vode, zemlje i vazduha ima veliki značaj u našim strateškim razvojnim planovima”, kazala je ona.

EIB aktivno deluje u Srbiji od 1977. godine, a od 2001. godine obezbedjuje finansijska sredstva za ključne infrastrukturne projekte, kao i za mala i srednja preduzeća (MSP), industriju, usluge i lokalne samouprave.

Do sada su finansirana 92 projekta i više od šest milijardi evra investirano je u MSP, saobraćaj, obrazovanje, zdravstvo i komunalnu infrastrukturu.

EIB je i jedan od vodećih medjunarodnih finansijera na Zapadnom Balkanu koji je od 2009. godine finansirala projekte ukupne vrednosti od gotovo 10 milijardi evra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Zašto imam utisak da če te pare ”nestati” u privatne džepove gradskih parazita Niša?. Pa zato što se to stalno dešava u Nišu a niko nije osuđen i poslat na robiju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com