Kultura

Kultura nas razlikuje i povezuje

Predstavnici nekoliko ambasada zemalja Evropske unije, predstavnici evropskih kulturnih centara i niških ustanova i institucija kulture, razgovarali su u okviru „EUNIC kafea“ o mogućem povezivanju i saradnji.

Gostima iz Evrope predstavljeni su programi i festivali koje organizuju ustanove kulture i organizacije iz Niša, a cilj je intenzivnija saradnja i umrežavanje.

„Mogućnosti za saradnju su velike, kroz međukulturalnu i međusektorsku saradnju, povezivanjem pozorišnih, filmskih i muzičkih festivala, kao i dovođenjem različitih predavača i eksperata iz zemalja članica EU u Niš“, kazala je je Snežana Andrić predsednica organizacije Mladi ambasadori, koja je jedan od organizatora „EUNIC kafea“.

Najveće interesovanje gosti iz Evropske unije su iskazali za promociju niškog kulturnog nasleđa i jedinstvenih festivala na Balkanu.

Kultura je ono po čemu se razlikujemo i što nas povezuje. Ovaj susret je prilika da nađemo modus međusobne saradnje. Ovo je i jedinstvena prilika da se unapredi ponuda niških kulturnih ustanova i postane vidljiva na evropskom kulturnom prostoru. S druge strane, značiće i našim umetnicima – muzičarima, pozorišnim i filmskim stvarocima, koje možemo da dovedemo, i verujem da bi to bilo zanimljivo ljudima koji žive ovde“, rekao je Joakim Vern, zamenik ambasadora Švedske u Srbiji i predsednik EUNIC klastera, koji u Srbiji živi i radi više od 30 godina

Fptp: N.M.

Niško Narodno pozorište budući da je godinama prisutno i prepoznatljivo na evropskoj mapi kulture, otvoreno je za svaki vid saradnje sa kolegama širom Evrope.

Čitavu prošlu sezonu Narodno pozorište je jedan svoj repertoarski tok opredelilo za predstavljanje drugih dramaturgija, teatara država koje nemamo tako često priliku da vidimo. Prošle godine ostvarili smo lepu saradnju sa ambasadom Poljske, Kanade, Portugalije, kao i sa konzulom Bugarske i Francuskim kulturnim centrom iz Niša, ali i svim ambasadama država koje pripadaju kulturnom prostoru Balkana. Konačno, festival „Teatar na raskršću“, ustanovljen prošle godine, ima upravo tu misiju, da poveže i razvija saradnju pozorišnih umetnika sa područja Balkana“, rekao je Spasoje Ž. Milovanović direktor Narodnog pozorišta u Nišu.

EUNIC klaster čine kulturni centri i ambasade EU u Srbiji, Švedske, Finske, Rumunije, Mađarske, Slovačke, Bugarske, Portugalije, zatim Delegacija EU, Britanski savet, Austrijski kulturni forum, kao i Francuski institut, Helenska fondacija za kulturu, Gete Institut, Italijanski Institut za kulturu i Institut Servantes.

Pored Mladih ambasadora, organizatori “EUNIC kafea” su EUNIC klaster Srbija i ambasada Švedske u Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com