Društvo

EVO KO JE OSLOBOĐEN plaćanja takse kod NOTARA

Poslednjih dana u Nišu su zabeležene gužve u kancelarijama javnih beležnika, notari  kažu sve je to zbog obimnijeg posla oko overe potpisa birača za predsedničke kandidature. U Službenom glasniku juče popodne i zvanično je objavljen spisak onih kategorija stanovništava koje ne plaćaju ili plaćaju umanjenje takse.

“To što nas ima samo četvoro u Nišu nije problem, svi imamo po 4 ili 5 saradnika koji su pravnici sa položenim pravosudnim ispitom, oni imaju deponovani potpis u javno beležničkoj komori i imaju pravo da overavaju potpise, rukopise i prepise. Ono što je trenutno problem je što su već 2. marta raspisani predsednički izbori a to je kompletno naša obaveza, da vršimo overu potisa birača predsedničkim kandidatima“, kaže Dragan Nikolić, jedan od četiri notara u Nišu.

Gužve u prostorijama javnih beležnika mogu da se očekuju još koji dan jer kandidature za predsedničke izbore moraju da se predaju dvadeset dana pre održavanja izbora, koji su zakazani za 2. april.

Foto: TV Zona Plus

Preko 10 hiljada potpisa po svakom predsdičkom kandidatu, samo dve službeničke knjige  trenutno teško pokrivaju potrebe. Jedna je uvek na overi potpia nekog od predsedničkih kandidata a druga u kancelariji, tvrdi Nikolić.

Dnevno se overi oko 600 dokumenata u sve četiri niške kancelarije, to je na mesečnom nivou 12-13 hiljada. Godišnje se u Nišu u sudovima i u Gradskoj upravi overavalo do 140 hiljada takvih malih overa, precizira Nikolić.

Izmene javno beležničke tarife, zvanično su juče objavljene u Službenom glasniku, čime je počela i njihova primena. Ovim izmenama predviđaju se olakšice za neke kategorije stanovništva.

Overe ne plaćaju svi oni koji overavaju dokumenta:

-Za ostvarivanje prava iz obaveznog socijalnog osiguranja, socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite, zaštite civilnih invalida rata, pravo u skladu sa propisima kojim se uređuje finansijska podrška porodici sa decom koji su žrtve porodičnog nasilja, koji se odnose na upis u predškolske ustanove, ustanove obrazovanja i vaspitanja, osnovnog i srednjeg, kao i za prvi upis u visokoškolske ustanove, nezaposlenim licima koji konkurišu za posao.

-Izbegla i prognana lica sa teritorije bivše SFRJ i raseljena lica sa teritorije Autonomne pokrajne Kosovo i Metohija, na osnovu odgovarajućih isprava kojima dokazuju ovaj status u roku od 6 meseci od izdavanja originala, nagradu za overavanje prepisa plaća u visini umanjenoj za 70% od propisane tarife.

Overa potpisa na bilo kom dokumentu košta 360 dinara po potpisu, pre samo nedelju dana istu tu overu u opštini platili bi 350 dinara. NPR. Ako roditelj treba da potpiše drugoom roditelju punomoćje da ovaj drugi može dete da vodi preko granice-to košta 360 dinara.

Javno beležničke tarife objavljene su na sajtu ministarstva pravde.

Svaki javni beležnik mora da naplati nagradu isključivo onako kako je propisano javno beležničkom tarifom i u tu nagradu je uključen PDV. Mi državi plaćamo PDV, a plaćamo i 30% takse za podržavanje rada sudova, tako da mi oko 50% od naplaćene takse vraćamo u budžet Srbije“, kaže Nikolić.

Konkurs za javnog beležnika je uvek otvoren, ali trenutno ne postoji interesovanje za polaganje ispita, tvrdi Nikolić. Za Niš je predviđena brojka od ukupno 11 notara, u Srbiji ih trenutno ima 152.

Neki od notara u Nišu obezbediće i šaltere u svojim kancelarijama, te će taj posao biti bolje organizovan u narednom periodu, završava Nikolić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com