Društvo

ESKO kocnept šansa da stanari u Nišu dobiju manje račune za grejanje

Niško Gradsko veće usvojilo je na poslednjoj sednici Gradskog veća Rešenje o pristupanju realizaciji projekta “Energetska sanacija stambenih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja – javni ESKO koncept”.

Prema rečima Ivana Pavlović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj projekat, pomenuti projekat je prvenstveno namenjen stambenim zajednicama koje su priključene na sistem daljinskog grejanja, a imaju natprosečnu potrošnju toplotne energije.

“Posredstvom projekta u tim tim stambenim zajednicama uradiće se izolacija fasada i krovova, ugradiće se termostatski ventili i delitelji toplote. Takođe će se omogućiti očitavanja potrošnje na nivou samih stanova”, objasnio je Pavlović.

On je kazao da će stambene zajednice već od sledeće nedelje moći da se prijave za učešće u projektu.

Foto: B. Lj.

“Javni poziv će biti otvoren 60 dana. Stambene zajednice će podnositi prijave i nakon toga ćemo imati listu zainteresovanih, nakon čega će biti izrađen elaborat, studija izvodljivosti i studija opravdanosti, tek onda će stambene zajednice odlučiti da li će ući u predmetnu invensticiju. Stanari će nastaviti da plaćaju račune preko postojećih sistema naplate grejanja koji će biti umanjeni za uštedu ostvarenu zbog uvođenja mere energetske efikasnosti”, objasnio je Pavlović.

On je rekao da će Ministarstvo rudarstva i energetike i Evropska banke za obnovu i razvoj izdvojiti za realizaciju projekta 50 miliona evra i finansirati svaki pojedinačni projekat sa 50 procenata, a ostatak će finansirati stambene zajednice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com