Ekonomija

“Er Srbija” počela da leti iz Niša

Letom aviona kompanije “Er Srbija” na relaciji Niš-Nirnberg-Niš uspostavljen je redovan putnički avio saobraćaj izmedju Niša i tog dela Nemačke, a time je otpočelo i uvođenje avio linija prema 12 evropskih gradova koje su proglašene linijama od javnog interes.

Avion erbas A319 koji sa nazivom “Goran Bregović” nešto posle 18 časova sleteo je na niški aerodrom svečano je dočekan, a dočekan je uz tradicionalni pozdrav vodenim topovima.

Foto: B. Lj.

Sletanju aviona prisustvovali su predstavnici grada Niša, kompanije “Er Srbija”, Javnog preduzeća “Aerodrom Niš” i Javnog preduzeća “Aerodromi Srbije”.

U saopštenju JP “Aerodrom Niš” koje je dato novinarima navedeno je da je “Er Srbija” četvrta avio-kompanija koja će leteti iz Niša i prva koja bazira avion na aerodromu “Konstantin Veliki”.

Foto: B. Lj.

“U predstojećem periodu, nakon što se sve linije u javnom interesu aktiviraju, uspostaviće se avio saobraćaj iz Niša ka 22 destinacije u Evropi sa 47 letova nedeljno. Sa velikim nadama očekujemo dalje aktivnosti sve četiri kompanije koje sada lete, te da će to povećati broj letova i destinacija”, kazali su u preduzeću “Aerodrom Niš”.

U saopštenju se takodje navodi da će veza izmedju Niša i Ninberga biti dodatno pojačana zahvaljujući dobroj saobraćajnoj povezanosti i time će gradjanima jugoistočne Srbije biti omogućena privredna saradnja sa zainteresovanim preduzećima u ovom delu Nemačke koja je i inače naš veoma značajni privredni partner.

“Očekujemo da će ove linije podstaći i dolazak novih turista. Našoj dijaspori iz ovog dela Nemačke nova linija će olakšati i pojednostaviti dolazak u regione južne Srbije”, navedeno je u saopštenju “Aerodroma Niš”.

U saopštenju kompanije “Er Srbija” rečeno je da današnjim letom aerodrom “Konstantin Veliki”, uz aerodrom “Nikola Tesla”, postaje i zvanično baza za avione te kompanije.

“Tokom naredna dva dana biće uspostavljene redovne linije sa niškog aerodroma ka Bolonji, Hanoveru, Tivtu, Geteborgu i Frankfurtu Hanu, a tokom prva tri dana avgusta i ka Ljubljani, Budimpešti, Karlsrueu, Fridrishafenu, Ljubljani, Rimu i Salcburgu”, istaknuto je u saopštenju “Er Srbije”.

Avioni nacionalnog avio prevoznika, rečeno je u saopštenju, dva puta nedeljno leteće na liniji Niš-Nirnberg-Niš i time će jug Srbije biti povezan sa Bavarskom.

U saopštenju se podseća da Er Srbija iz Niša leti na osnovu rezultata medjunarodnog tendera za linije od javnog značaja koji raspisala Vlada Srbije, a kojim je omogućeno povezivanje deset okruga u Srbiji sa šest zemalja Evropske unije i Crnom Gorom.

Foto: B. Lj.

Prema navodima iz saopštenja gradonačelnika Niša Darka Bulatovića pokretanje 12 novih avio linija sa niškog aerodroma potvrda je da Niš medju prioritetima države.

“Ovo je rezultat gotovo svakodnevnih kontakata sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade. Ovo je rezultat nebrojeno mnogo razgovora i sastanaka i sa potpredsednicom Vlade, ministarkom Zoranom Mihajlović i njenim timim. Sa ponosom mogu da kažem da Niš zvanično postaje regionalni centar vazdušnog saobraćaja”, rekao je Bulatović.

On je naglasio da će privreda ovim dobiti novi podsticaj, investitori će lakše dolaziti u Niš, a privrednici sa ovog područja do svojih partnera, kupaca i do tržišta u Zapadnoj Evropi.

“Ovo je važno i za razvoj turizma i za našu dijasporu, jer su se linije i definisale po tome gde postoji potreba, ali ne postoji dovoljna komercijalna opravdanost za njihovo pokretanje bez pomoći države. Ovim se stavlja tačka na sve priče i zlonamerne komentare o zatvaranju i gašenju aerodroma”, istakao je Bulatović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com