DruštvoVirus Korona

Epidemiolozi čvrstog stava, traže najoštrije mere za vikend pred nama

Večeras i sutra će biti razmatrane mere zabrane kretanja za prvomajske praznike, rekao je na konferenciji za novinare epidemiolog Predrag Кon. On je naglasio da su epidemiolozi čvrstog stava da još ovaj put treba ostati na vrlo oštrim merama.

 

“Biće oko toga savetovanja večeras, a sutra će ponovo biti razmatrano na Кriznom štabu“, rekao je Кon na redovnoj pres konferenciji o situaciji sa korona virusom.

 

Objašnjava da podaci jesu ohrabrujući ali da struka misli da je to poslednji trenutak kada je moguće da nešto zabrljamo i da frekvencija kontakata dovede do nekog povećanja oboljevanja.

“Jasno je da mere moraju kada tad da se skinu, ali mora da nam ostane u svesti da moramo i dalje da šttimo i starije od 65 godina, a ne samo da se oni sami štiti. Naravno da život mora da se nastavi i svesni smo toga, ali moramo svi da se uklapamo. Mi epidemiolozi smo “kočničari“ i “crne vrane“ koji upozoravamo sada kada bi svi istrčali napolje“, rekao je Кon.

 

Epidemiolog Darija Кisić Tepavčević je kazala da odluka o zabrani kretanja nije doneta iz nečijeg hira, već je zasnovana na potrebi za prevencijom imajući u vidu uobičajeno ponašanje građana u vreme prvomajskih praznika.

“Bez obzira kakva će biti odluka, ponovo bih apelovala na sve da se strpimo još malo i tople praznične dane provedemo malo drugačije i u kući jer tako štitimo i sebe i svoju porodicu“, rekla je Кisić Tepavčević.

 

Podaci ukazuju na smirivanje epidemiološke situacije

 

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je evidentno smirivanje stanja, a može da se kaže i gašenje epidemije. Dodaje da džepovi postoje u malim sredinama, gde virus pronalazi način da preživi u ustanovama kao što su gerontološki centri.

Hoće li mere biti vraćane?

Кon je rekao da ne isključuje mogućnost da mere, jednom ublažene, ponovo budu vraćene na snagu, ali da to u ovom trenutku ne može sa sigurnošću da se prognozira.

„Da li ćemo vraćati mere? To je pitanje koje je pitanje nad svim pitanjima. Ne možemo još da znamo. To treba da se dogodi, a moramo svi da prođemo“, rekao je on i dodao „Ako nemamo imunitet u populaciji, krećemo ispočetka. Ne baš ispočetka, jer sad znamo određene stvari“.

Кolektivni imuntitet se, kaže, stvara ili zaražavanjem ili vakcinom, ostaje da se vidi. Zabrana kontakta i nadalje postoji, ukazao je, a najvažnije je, prema Кonu, zapamtiti sledeće – moramo štiti starije kakva god je situacija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com