Virus Korona

Epidemiološka situacija u Nišu alarmantna

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Institut Niska Banja ponovo prelazi u kovid sistem.

Ukoliko se broj pregleda ne bude smanjio Dom zdravlja će biti prinuđen da još jednu zdravstvenu stanicu stavi u crvenu zonu.

Na nedisciplinu građana i nepoštovanje propisanih epidemioloških mera ukazala je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Apelujemo na roditelje da povedu računa šta se dešava sa njihovom decom, naročito uveče kad ništa ne radi, gde idu i sa kim se druže. Ono što jeste primetno i što dobijamo kao informaciju od republičke sanitarne inspekcije i komunalne milicije je da ima dosta prijava, da se organizuju žurke sa po 100, 200 ili 300 ljudi u privatnim stanovima i da jedino ako neko od komšija ne prijavi komunalna milicija ne mođe ni da zna”, kazala je Sotirovski.

U ambulantama Doma zdravlja prosečan broj pregleda u poslednjih nekoliko dana je oko 2.000. Broj prvih pregleda prelazi 550 na dan, od čega je gotovo polovina pozitivnih na koronavirus. Za razliku od ranije, najveći procenat onih koji zatraže lekarsku pomoć je između 20 i 30 godina starosti.

Ovo je najalarmantnija situacija u Nišu od početka epidemije.

Foto: S.P.

Najverovatnije ćemo od ponedeljka otvoriti i treću ambulantu, videćemo već koju “Ratko Pavlović” ili “Branko Bjegović”. Ambulanta “Ratko Pavlović” ima oko 10.000 zdravstvenih kartona i ne bismo želeli da nekovid pacijente lišimo medicinske zaštite time što ćemo tu ambulantu prevesti u kovid sistem. Odluku ćemo doneti u ponedeljak ili utorak, ukoliko se situacija ne bude stabilizovala”, rekao je prof. dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja Niš.

Niš je poslednja četiri dana drugi u Srbiji po broju zaraženih.

Prema poslednjem preseku broj pacijenata zbrinutih u UKC Niš danas je 276, od čega je kod 220 njih potvrđeno prisustvo virusa Covid-19. U teškom opštem stanju je pet pacijenata i oni su priključeni na aparate za veštačku ventilaciju. Preminula su četiri pacijenta, piše na zvaničnom sajtu UKC Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. A kad gradonacelnica zapreti onda se otvara treca covid ambulanta a to sto radnici izgaraju na poslu, popadase a niko za njih ne mari nego Milorad sve zasluge preuzima za sebe a skafander mu za slikanje sluzi za rad nikako. A da ne pricamo o tome sto su neadekvatno placeni radnici dok uprava nabija sebi dnevnice za svaki radni dan a ti sirotinjo crkni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com