Virus KoronaZdravlje

Epidemiološka situacija stabilna, ali postoji mogućnost da pređe u nesigurnu

Epidemiološka situacija u Nišu je značajno bolja nego što je bila pre dvadesetak dana, kada se proglašavala kao nepovoljna. Sada možemo da kažemo da je situacija stabilna, ali postoji mogućnost da pređe u nesigurnu jer je krenula školska godina.

Član Kriznog štaba prof. dr Žarko Ranković kaže da su prognoze takve ne samo zbog školske godine koja je počela 1. septembra, već i zbog činjenice da se oko 900 studenata vraća u studentske domove i oko 4.000 studenata koji stanuju u privatnom smeštaju.

“Studenti u naš grad ne dolaze samo iz Srbije, već i iz Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije i drugih zemalja, tako da postoji mogućnost da se epidemiološka situacija pogorša”, istakao je Ranković.

On je Niškim Vestima rekao da je trenutno najbitnije to da se smanjio broj pacijenata u kovid ambulantama.

“Taj broj se značajno smanjio, zadnjih nedelju dana mi nismo imali više od 50 pacijenata dnevno. Brojke se kreću oko 20, 30, maksimalno 50, što jasno govori o značajnom smanjenju novozaraženih pacijenata. Oni se jave kovid ambulanti, ali većina nisu pozitivni”, kazao je Ranković.

Manji je broj i onih koji imaju zapaljenje pluća, a samim tim manji broj onih koji se šalju u Kliniku za infektivne bolesti gde idu na trijažu, a nakon toga i u novi deo Kliničkog centra i na Pulmologiju.

Rankovoć ponovo naglašava da moramo svi da se pridržavamo propisanih mera.

“Ne želimo ljude da kažnjavamo, ali moramo one koji se ne pridržavaju mera i ugrožavaju život i zdravlje sebe i ostalih sugrađana.

Više od 100 prijava za nepoštovanje preventivnih mera

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je, nakon poziva Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 građanima da prijave inspekcijama nepoštovanje preventivnih mera, u toku prvih 24 časa Kontakt centru za republičke inspekcije stiglo više od 100 prijava.

Građani se uglavnom žale na veći broj okupljenih u zatvorenom prostoru, nepoštovanje socijalne distance i nenošenje zaštitne opreme, na osnovu čega će nadležne inspekcije hitno postupiti.

Nepoštovanje preventivnih mera može se prijaviti putem jedinstvenog Kontakt centra, i to posredstvom portala www.inspektor.gov.rs ili pozivom na broj telefona 011/63-50-322.

Ovaj kontakt centar je jedinstveno upravno mesto za sve 44 inspekcije, gde građani i privreda mogu da izjave sumnju u eventualnu zakonitost ili usklađenost sa pojedinim obavezujućim propisima. Operateri centra i analitičari predstavku obrađuju i prosleđuju nadležnoj inspekciji.

Osnivanje tog centra jedna je od planiranih aktivnosti u reformi sistema inspekcijskog nadzora, a početak njegovog rada ubrzan je u cilju zaštite građana i privrede od nesavesnog ponašanja tokom pandemije.

Kontakt centar je pokrenula Vlada Srbije u martu ove godine, u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, Jedinicom za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor, Kancelarijom za IT i eUpravu i NALED-om i, a uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com