Virus KoronaZdravlje

Epidemiološka situacija nepovoljna. Knez Selo može da se oporavi samo uz pomoć države

U Nišu je tokom jučerašnjeg dana registrovaono 117 novozaraženih građana, ali koliko je onih koji ne znaju da nose virus u sebi, a kreću se i mogu da zaraze druge, pitanje je, kaže gradonačelnica i komandant Gradskog kriznog štaba Niša Dragana Sotirovski. Ona epidemiološku situaciju osenjuje kao vrlo nepovoljnu.

Dodaje da je Čair spreman da primi prve pacijente kada ih lekari Kliničkog centra tu upute, a primaće pacijente za lakšom i srednje teškom kliničkom slikom. Dodaje i da se stalo sa oporavkom bolnice u Knez selu zbog para jer je za to potrebno oko 4 miliona evra i neophodna je pomoć države. Naglašava da je olakšavajuća vest da će nekovid pacijenti moći da se leče u Vojnoj bolnici koja je to odobrila sve dok Klinički centar ne izađe iz kovid sistema.

“Situacija je vrlo nepovoljna, Čair je spreman da, kada Klinički centar to odluči, primi prve pacijente. Grad je završio kompletnu pripremu hale, od čušćenja prostora, opremanja, nabavke hrane i svega što je neohodno za pacijente koji će sa lakšom kliničkom slikom boraviti u hali Čair. Sutra imamo Republički krizni štab i plašim da članovi mogu već sutra da donesu odluke koje će biti na sreću i na spas svih nas jer treći pik ide vrtoglavom brzinom”, kazala je Dragana Sotirovski koja je član i Republičkog kriznog štaba.

Foto: V.M.

“I dalje imamo, na žalost, veliki broj ugostiteljskih objekata koji ne poštuju mere. Danas će pred poslanicima Skupštine biti promena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. To znači da će komunalna policija u celoj Srbiji imati veća ovlašćenja i moći će da kažnjava na licu mesta sve one koji se ne budu pridržavali mera, posebno onih za koje Sanitarna republička inspekcija neće moći da stigne da izkontroliše. Samo pre nekoliko dana ova inspekcija je izdala oko 200 rešenja za izolaciju. Međutim, ono što nije dobro to je da ta rešenja kasne negde i po nekoliko dana i dok ona stignu, ako je osoba pozitivna, nekoliko osoba sa kojima je ona kontaktirala mogu da se zaraze”, objašnjava Sotirovski.

Sotirovski je najavila da će grad ponovo apelovati kod nadležnih u državi da se učini nešto povodom najavljene sanacije bolnice u Knez selu za koju je bilo predviđeno da postane kovid bolnica.

Foto: V. P.

“Da bi se Knez Selo vratilo u sistem potrebno je oko 4 miliona evra. U ovom trenutku velika sredstva su otišla za izgradnju kovid bolnica u Beogradu, Kruševcu i drugim gradovima. Sredstva nisu ni malo mala, radi se o milionima evra a grad nije u mogućnosti da oporavi Knez selo i stavi ga u sistem, a nama bi ono jako značilo. Ako kasnimo za 2021. godinu neka nas država bar ima u vidu za 2022, a mi ćemo gledati da maksimalno iskoristimo sve kapacitete kojima sada raspolažemo”, ističe Sotirovski.

Slabo se poštuje i uredba Vlade odnosno naredba ministra o okupljanja najviše pet lica na malom prostoru.

“Posebno kada su u pitanju slave, sahrane i na žalost veselja. Ljudi još nikako da shvate koliko je ozbiljna situacija, a to najbolje znaju lekari i naš zdravstveni sistem koji se za sada održava ali se ne zna koliko će još moći”, zaključila je Sotirovski.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Sanatorijum treba renovirati i za svagda ne napustati videli smo i sami da nam je preko potreban i kad ne bude bilo Corone plucni bolesnici ne mogu da se lece u centru grada nego na cistom vzduhu, a to je sanatorijum u knez selu, ali tako je kad nam sudbinu kroje sarlatani, luzeri i diletanti.

  2. Neka se odbornici grada Niša i partijski udomljeni direktori po preduzećima odreknu krkanje u kafanu o narodnom trošku, neka se odreknu službenih kola u privatne svrhe za vreme vikenda i neka daju po pola svoje ne zarađene plate sledećih 6 meseci i eto para za obnovu Knez Sela! Ajmo većnici Niša, da vas vidim kakvi ste!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com