DruštvoEkonomijaVirus Korona

Epidemija zatvara lokale

U Nišu se iz dana u dan povećava broj zatvorenih lokala, što je uticalo na to da cene zakupa vrtoglavo padaju.

U podzemnom prolazu, u strogom centru Niša, jedan od vlasnika oglasio je da lokal izdaje za samo 60 evra mesečno, a ima i onih koji su spremni da izdaju i bez naplate kirije, uz uslov da ga zakupac drži otvorenim i da plaća tekuće troškove.

U udruženjima koja okupljaju vlasnike lokala u “Kalči” i podzemnom prolazu naveli su da se zatvaraju turističke agencije, butici venčanica, prodavnice obuće, odeće, parfimerije…

Predsednik Upravnog odbora Udruženja vlasnika lokala u Tržno-poslovnom centru “Kalča” Dragoslav Pavlović rekao je da u tom tržno poslovnom centru ima 458 lokala, a trenutno radi svega 30 odsto.

“Od početka epidemije pa do sredine prošle godine nekako smo se borili da svi lokali rade. Od polovine prošle godine počeli su da se zatvaraju, jer ‘malo-malo’ pa se tržni centri zatvaraju”, istakao je Pavlović.

Kazao je da vlasnici ne mogu da zarade ni za tekuće troškove i održavanje lokala, a kamoli za sve ostale druge troškove.

“Država je učinila neke napore da pomone malim privrednicima, ali je to nedovoljno. Najveća pomoć bila bi im da mogu da rade. Ukoliko se tako nešto ne dogodi većina malih radnji će biti ugašeno”, izjavio je Pavlović.

Predsednik Udruženja “Podzemni prolaz Gorča” Bratislav Djordjević rekao je da je od 350 lokala u podzemnom prolazu sada više od 50 zatvoreno.

“Vlasnicima lokala više kirije nisu bitne, bitno im je da nadju zakupca koji će da plate troškove održavanja i da lokal ne bude prazan”, naglasio je Djordjević.

Prema njegovim rečima, prodavnice u podzemnom prolazu žive od matura, Nove godine, proslava rodjendana i venčanja, a kako ih prošle godine nije bilo, jasno je što se zatvaraju iako su u “epicentru” Niša.

“Ukoliko i ove godine ne bude matura i slavlja, biće to kraj za prodavnice u podzemnom prolazu. Ljudima se ne isplati da drže lokal otvoren ceo dan, a da ništa ne pazare. Treba platiti radnika, obaveze državi, a odakle kad nema zarade”, izjavio je Djordjević.

Državna pomoć, koju su privrednici primili, premala je, ukazao je, u odnosu na to koliko epidemija dugo traje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Bas je zalosno za vlasnike lokala sto su nekad imali po 100 ili 200000 evra i kupili lokale a sad nemaju kome da ih izdaju.Zalosno je za ove sto su iznajmljivali lokale,oni su u problemu,treba da plate i kiriju i plate i doprinose….a ovaj prvi samo nije u plusu ovog meseca,na pozitivnoj nuli je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com