Zdravlje

Epidemija morbila u blagom padu u niškom i topličkom kraju

Institut za javno zdravlje Niš poslednjih dana beleži pad broja novoobolelih od malih boginja, ali su na području Nišavskog i Topličkog okruga od te bolesti obolele su od oktobra do sada 1.053 osobe, izjavila je epidemiolog Instituta za javno zdravlje Niš Ivana Janićijević.

“Ranije smo dnevno imali i do 50 lica obolelih od morbila ili sa sumnjom na tu bolest, a sada se broj novoobolelih kreće izmedju 20 i 25. Medjutim, kraj epidemije se još ne nazire”, kazala je Janićijević.

Ona je rekla da je poslednjih dana najviše novoobolelih u Aleksincu i Prokuplju.

“Od ukupnog broja obolelih od morbila na području Nišavskog i Topličkog okruga, za 697 osoba vakcinalni status je nepoznat, 282 osobe su nevakcinisane, 41 osoba primila je jednu dozu vakcine, a 29 obolelih je primilo dve doze”, izjavila je Janićijević.

Prema njenim rečima, najviše obolelih (401) je starosti izmedju 30 i 39 godina, a 178 obolelih su deca uzrasta od jedne do šest godina.

“Medju obolelima je i 58 deteta mladjih od godinu dana”, izjavila je Janićijević.

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” pokazuju da su od malih boginja u Srbiji obolela 4.613 lica, a 13 lica je preminulo zbog komlikacija te virusne bolesti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com