ObrazovanjeVirus Korona

Epidemija kovida smanjila broj “mašinaca” na ispitima

Pooštrene mere zbog epidemije kovida ispraznile su i amfiteatre fakulteta Univerziteta u Nišu, a situacija je gotovo identična na svim visokoškolskim ustanovama. U posebno teškoj situaciji nalaze se studenti onih fakulteta gde laboratorijske vežbe u odgovarajućoj meri utiču na polaganje ispita i konačnu ocenu u indeksu. To se odnosi i na Mašinski fakultet u Nišu čije su slušaonice i laboratorije za vežbe prazne od 1. marta, a da studentima nedostaje neposredan rad i vežbanje u odgovarajućim uslovima potvrdio je i januarski ispitni rok.

 

profesor dr Nenad Pavlović, dekan Mašinskog fakulteta; Foto: V.P.

“Nismo zadovoljni rezultatima ispita u ovom roku. Definitivno je manji broj studenata koji su položili određeni broj ispita po godinama studija u poređenju sa sa istim rokom prethodnih godina. Razlog za to je svakako pandemija korona virusa i nemogućnost da se nastava odvija uživo. Za neke predmete, posebno u domenu vežbi, živa reč je nezamenjiva”, kaže profesor dr Nenad Pavlović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Situacija u kojoj se sada nalaze studenti može da utiče i na njihov dalji tok školovanja. Nemogućnost da se pojave na svim ispitima koji ih očekuju smanjuje im šansu za upis naredne akademske godine.

“To je stvar o kojoj resorno ministarstvo mora da vodi računa. Možda da se smanji broj bodova za upis u narednu budžetsku godinu, ali o tome ćemo razgovarati na kraju ove akademske godine kada budemo pred sobom imali definitivne rezultate, spiskove položenih ispita, broj studenata i broj bodova koje su osvojili”, kaže dekan dr Nenad Pavlović.

Rukovodstvo Mašinskog fakulteta je preduzelo sve epidemiološke mere koje se odnose na zaštitu od koronavirusa. Koliko je studenata zaraženo je podatak sa kojim fakultet ne raspolaže trenutno, ali među profesorima ima sporadičnih slučajeva.

Studenti će ponovo u slušaonice od 20. do 27. marta kada je zakazan novi rok za polaganje ispita. Do tada nastavljaju sa radom od kuće.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com