Društvo

Epidemija korone promenila strukturu traženih radnika

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje približno je isti broj nezaposlenih lica od početka epidemije koronavirusa. Trenutno u Nišu ima 25.000 nezaposlenih, dok je taj broj na nivou okruga 37.000. Promena koja se dogodila vezana je za epidemiju korone, jer je sada došlo do promene strukture traženih radnika. I dok su nekada najtraženiji bili radnici u gostiteljstvu i turizmu, ali i frizeri, sada je smanjena potreba za njima. Trenutno je najtraženije medicinsko osoblje i radnici iz oblasti tekstilne i auto indstrije.

 

 

‘’Ako uporedimo broj prijava za novčanu naknadu od 1. januara do sada taj broj je 3.500 lica, a u istom periodu prošle godine imali smo 3.555 zahteva za novčanu naknadu. To znači da smo u ovom slučaju na istom nivou. Još jedan podatak je veoma interesantan, a u pitanju su prijave za zapošljavanje koje nam direktno upućuju poslodavci. Od početaka ove godine upućeno nam je zahteva za 2.180 lica, a u istom periodu prošle godine bilo je zahteva za 2.120 lica, što je, takođe, na istom nivou’’- objašnjava Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Niš.

Matić dodaje da potrebe za radnicima tokom vanrendog stanja i nije bilo, ali se to promenilo nakon ukidanja , posebno od juna do avgusta.

‘’Ohrabrujući podatak jeste da, bez obzira što nas je vanredno stanje omelo kada su u pitanju aktivne mere zapišljavanja, mi smo i ove godine imali zahteve kao i ranijih godina i to daleko veći broj zahteva poslodavaca u odnosu na raspoložive kvote. Znači da interesovanje nije smanjeno kada su u pitanju aktivne mere zapošljavanja’’-dodaje Boban Matić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com