Društvo

ENCIKLOPEDIJA ZNAMENITE LIČNOSTI NIŠA – Knjiga o Nišlijama – za Nišlije

Svom drevnom gradu Nišu, petnaestočlani Redakcioni odbor sa timom od 96 saradnika, podario je jedinstvenu Enciklopediju ‘’Znamenite ličnosti Niša’’. Radi se nesumnjivo o jednom od najvećih i najznačajnijih izdavačkih poduhvata u istoriji Niša, koji će kao takav, doprineti snažnoj afirmaciji grada na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Projekat je nastao u stvaralačkoj radionici Udruženja stvaralaca Niša „Car Konstantin“ kao rezultat višegodišnjeg strpljivog naučno-istraživačkog rada i na bazi ogromnog entuzijazma i znanja tima kompetentnih autora.

Istraživanje i priređivanje Enciklopedije je realizovano sa blagoslovom njegove svetosti Patrijarha Srpskog g. Irineja i njegovog Preosveštenstva Episkopa Niškog g. Arsenija, a povodom jubileja 100 godina od oslobođenja Niša u Velikom ratu i 140 godina od oslobođenja Niša od Turaka.

Foto: privatna arhiva

Sagledana kroz brojke Enciklopedija sadrži 15 poglavlja gde je na preko 650 stranica predstavljeno preko 500 znamenitih i zaslužnih ličnosti koje su dale nemerljiv doprinos procvatu i promociji Niša kao privredne, naučne i kulturne prestonice Jugoistočne Srbije.

‘’Interesantan deo Enciklopedije je prikaz 20 znamenitih niških familija, a posebnu vrednost ovog kapitalnog projekta predstavlja 110 registara znamenitih, zaslužnih i značajnih ličnosti u kojima se navode imena preko 2.500 pojedinaca koji su prethodnih decenija i vekova ispisivali slavnu istoriju Niša. Zapisana su imena svih poznatih episkopa Niške eparhije, kmetova, predsednika opštine i gradonačelnika Niša, kao i svih poznatih narodnih poslanika iz Niša. Jedinstvena je prilika da na stranicama ove Enciklopedije nađete na jednom mestu imena svih nosioca Karađorđeve zvezde, Albanske i Partizanske spomenice, niških oficira palih u ratovima 1912-1918, kao i druge „pikanterije“ koje vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim’’- kaže mr Novice Ranđelovića .

U Enciklopediji su predstavljene ZLN od kad postoje pisani tragovi do današnjih dana. Dakle, istorijske ličnosti – Carica Jelena, majka Cara Konstantina i sam Car Konstantin, zatim Stefan Nemanja, veliki župan Srbije, najpoznatiji i najslavniji Nišlija – po ubeđenju, Kralj Milan Obrenović, oslobodilac Niša i prvi počasni građanin Niša, ali i Turčin Mehmed-Paša, guverner Niša i zapovednik Niškog pašaluka, graditelj i ktitor Niša i veći Nišlija od mnogih rođenih Nišlija, pa sve do generala JNA Koče Popovića, oslobodioca Niša u Drugom svetskom ratu.
Predstavljeni su i svi episkopi i mitropoliti Niške eparhije do čijih podataka je bilo moguće doći – od Kirijakusa, koji je stolovao pre 343., preko Svetog Dositeja (Vasića), stolovao 1913-1933, do Patrijarha Srpskog g. Irineja (Gavrilovića), koji je bio Episkop niški od 1975-2011.

Foto: privatna arhiva

U poglavlju Politika su biografije i fotografije odabranih vladara Niša – od Riste N. Bojadžića, prvog upravitelja varoši Niša (1878) i Dimitrija Mitka Kocića Asardžiskog, prvog kmeta Niške opštine (1878), preko Nikole Uzunovića i Dragiše Cvetkovića, predsednika Niške opštine, ali i predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije, do Smiljka Kostića, prvog gradonačelnika Niša, kao i ostale ličnosti iz sveta politike – LJubiša Igić, predsednik Predsedništva Srbije, generalni direktor EI-a i ambasador Jugoslavije u Danskoj, brigadni general Svetislav Tisa Milosavljević, Ban Vrbaske banovine i ministar saobraćaja i drugi.


Pažnju će vam svakako privući i biografije i fotografije brojnih akademika nauka, rektora i profesora univerziteta u poglavlju Nauka, zatim istaknutih privrednika (Mita Ristić, Vladimir Jasić i dr.), komandanata vojnih formacija sa sedištem u Nišu (Milojko Lešjanin, vojvode Petar Bojović i Stepa Stepanović i dr.), legendarnih doktora (Eva Haljecka, braća Dragutin i Sava Petković, Miodrag Lazić i dr.), autora GUP-a Niša (Franc Vinter, Mihajlo Mitrović) i drugih istaknutih arhitekata i projektanata’’- dodaje Dragan Vidojković koji je, takođe, radio na enciklopediji.
Autori kažu da ono koji budu imali enciklopediju u rukama neće odoleti a da se ne podsetite biografija čuvenih niških književnika . To su Branko Miljković, Stevan Sremac, Duško Radović, proslavljenih glumaca, Ratko Sarić, Radmila Savićević, LJubiša Samardžić, slikarskih i vajarskih legendi, Radomir Antić, Branka Đorđević, Aleksandar Šakić, velikana muzičke scene, Stanislav Binički, Šaban Bajramović, Žika Čokalija, do vrhunskih niških sportista, Tomislav Kelava – boks, Sovrović, Piksi, Ivko Glišović – fudbal, Zoran Živković – rukomet, Vladimir Grozdanović, Lidija Mihajlović,– streljaštvo, Suzana Maksimović, Slavoljub Marjanović – šah i mnogi drugi.

‘’Ovo kapitalno delo će u godinama pred nama krasiti naše vitrine, ali i učiniti nas ponosnim na sugrađane iz bliže i dalje prošlosti koji su pronosili slavu slavnog Niša’’- kaže mr Novica Ranđelović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

2 Komentara

  1. Molim Vas da mi kažete koliko košta knjiga i gde može da se kupi. Hvala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com