Društvo

EMS nastavlja radove, Brzobrođani najavljuju protest

Stanovnici Brzog Broda juče su se u parku kraj Nišave, na mestu gde je planirano postavljanje dalekovoda nadzemne elektromreže, sastali sa državnim sekretarom u ministarstvu rudarstva i energetike Jovankom Atanacković, gradonacelnicom Grada Niša Draganom Sotirovski i njeni timom, predstavnicima Elektromreže Srbije, i sa izvođačima radova. Nakon jednočasovnog razgovora nije nadjeno prihvatljivo rešenje za sve strane.

Prema rečima stanovnika Brzog Broda razgovor je bio težak i mučan, sa različitim stavovima i mišljenjem. Ipak su se složili u jednoj stvari, a to je da je napravljena greška u startu zbog nedostatka komunikacije.

“Nažalost nismo se složili na koji način tu grešku da ispravimo”, ističu građani.

Inače kako su nam preneli stanovnici Brzog Broda, iz Ministarstva su poručili da je projekat od državnog značaja, ali da će u narednim danima razmotriti alternativna rešenja.

“Dok Grad pokušava da reši problem koji bi zadovoljio sve strane, Elektromreža Srbije se drži zacrtanog plana i odbija saradnju”, ističu Brzobrođani.

Dogovor je bio da se zaustave radovi u naselju dok ne stigne konkretan odgovor iz Ministarstva. Taj dogovor EMS nije ispoštovao i već danas izvođači radova su sa mašinama na lokaciji i nastavljaju radove.

“Pošto dogovor nije ispoštovan, stanovnici Brzog Broda će ubrzo u velikom broju izaći ispred mašina”, zaključili su građani.

Da podsetimo stanovnici Brzog Broda negodovali su zbog činjenice da se u njihovom naselju postavljaju dalekovodi jačine 2×110 kilovolta, koji će napajati trafostanicu NIŠ 6. Projektom iz 2014. predviđeno je da kompletna mreža gradom ide podzemno, a da kroz Brzi Brod izlazi nadzemno. Izgradnjom dalekovoda ugrozila bi se bezbednost stanovnika Brzog Broda, kazali su oni, jer predviđena trasa dalekovoda prolazi u neposrednoj blizini stambenih objekata, tik uz lokalnu crkvu, kroz javne parkove, pored dečijih i sportskih igrališta. Oni su tada rekli da nisu protiv izgradnje dalekovoda, već da žele da i kroz njihovo naselje mreža ide podzemnim putem.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com