Kultura

Elektronski časopis “Bez limita” proslavio peti rođendan

Ovaj mini jubilej je bio prilika da ovi mladi ljudi razmišljaju šire i vide dalje.

“Prvi prilog u časopisu je objavljen 30. marta 2019. godine i u početku smo imali poeziju i prozu, a autori su bili članovi Književnog kluba Filozofskog fakulteta, ljubitelji pisane i izgovorene reči, koji su svakog poslednjeg četvrtka u mesecu satima pričali o onome što ih isnpiriše”, kaže za Niške Vesti Jelena Jocić, jedna od urednica časopisa.

Jovana Miladinović, Niške Vesti i Jelena Jocić, Bez limita

Idejni tvorac i velika podrška, mentor, prijatelj i saborac ovim mladim talentovanim ljudima je profesorka Mirjana Bojanić Ćirković sa Filozofskog fakulteta, koja je kako se pokazalo vremenom i datovita pesnikinja, te sada ne samo osnivač i član redakcije, već i autor.

“Vremenom je časopis rastao, a javljali su se autori koji nisu bili članovi kluba, studenti koji su se bavili nekom drugom vrstom umetničkog stvaralaštva, te smo prema potrebama otvarali nove rubrike”, kaže Jocić.

Kako se časopis razvijao, tako su mladi želeli da budu deo istog.

“To su u početku bili studenti svih nivoa studija, koji su svoje školovanje uspešno završili, a onda započeli blistave karijere i ostali tu, godinama”.

Specifičnost časopisa “Bez limita” čini dvojno uredništvo spoj književnosti i novinarstva i to je ono, što izdvaja ovaj medij od drugih online formi časopisa.

“Različitim temama uspeva nam da dopremo do veliko broja ljudi, jer imamo autore iz svih bivših jugoslovenskih republika i svi sa velikom radošću objavljuju svoja dela kod nas. Objavili smo preko 800 priloga u više od 20 rubrika i dok ovo čitate ima ih još dosta na čekanju”, kaže uz osmeh Jelena.

Novina je da od ove godine časopis nastavlja sa radom sa dve devojke na čelu, do sada su uredništvo delili  Dušan Petrović i Jelena, a sad na njegovo mesto dolazi Sanja Stevanović.

“Novina je da smo po prvi put u istoriji časopisa ,,uposlili” i dvoje srednjoškolaca Stevana Stevanovića Turistička škola i Janu Kostić ETŠ ,,Mija Stanimirović” koji, iako im novinarska profesija nije bliska po zvanju, ali jeste po srcu, žele da osete težinu mikrofona”, kazala je Jocić.

Ona dodaje da je u planu osnivanje udruženja građana koje će im pomoći da kroz različite projektne aktivnosti mladim ljudima ponude kulturni sadržaj na način na koji je to njima blisko i potrebno.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com