Društvo

Elektronske dnevnike prihvatili i profesori i đaci, a zadovoljni su i roditelji

Od ove školske godine u svim školama u Srbiji uvedeni su elektronski dnevnici, a stari, papirnati sa kojima smo navikli da srećemo profesore u školskim hodinicima otišli su u istoriju. Sada profesori umesto crvenih ili plavih “knjiga” u koje su upisivali ocene, izostanke i napomene o ponašanju učenika, pa i pohvale, nose lap-topove ili tablet računare. Mada se na ovu ideju u početku gledalo sa dosta nedoumica, posle skoro dva meseca upotrebe elektronskog dnevnika pokazalo se da  su ovom novinom zadovoljni i profesori i đaci, ali i roditelji.

“U principu, uvođenjem elektronskih dnevnika svi su za sada zadovoljni”, kaže Milorad Gavrilović, direktor Prvano-poslovne škole u Nišu. “Dosta toga je olakšano uvođenjem elektronskog dnevnika. Roditelji učenika imaju svoje naloge i u svakom trenutku mogu da prate uspeh svoje dece. To se odnosi i na disciplinu, odnosno ponašanje njihove dece u školi. Na ovaj način i njima olakšavamo praćenje rada dece, posebno u današnjim uslovima kada su mnogi od njih zauzeti obavezama na radnom mestu. Svakako da je lični kontakt sa razrednim starešinama ili predmetnim nastavnicima i dalje neophodan, ali je ovo dobar način da svakog trenutka imaju uvid u to šta se dođadja sa njihovim detetom u školi”, naglašava direktor Pravno-poslovne škole u Nišu.

Prednost elektronskog dnevnika je i u tome što više ne mogu da se “usklađuju” ocene iz jednog predmeta sa ocenama iz drugog jer profesori nemaju uvid u ocene učenika iz drugih predmeta. Oni mogu u elektronskom dnevniku da vide samo one ocene koje oni upisuju iz njihovog premeta.

“Vodeći evidenciju kroz elektronski dnevnik imamo preciznije i tačnije podatke nego što je to bilo dok smo koristili stare, papirnate, dnevnike”, kaže Ivana Matić, pedagog. “Podaci se sada unose brže i efikasnije. Vreme za unos podataka je ograničen i profesori to poštuju. U svakom trenutku imamo uvid u realizaciju i tok nastave”.

Roditelji u ovom slučaju mogu da prste samo ocene i supeh svog deteta. To mogu da učine dva dana posle unošenja ocene u elektronski dnevnik.

“Na taj način se pruža učenicima mogućnost da sami saopšte roditeljima ocene koje su dobili”, kažu u Pravno-poslovnoj školi.

Koliko je opravdano uvođenje elektronskog dnevnika i da li će na ovaj način da se poboljša uspeh učenika i smanji broj izostanaka koji se u poslednje vreme beleže  petocifrenim pa i šestocifrenim brojevima, pokazaće se na kraju školske godine. Zaposleni u školama su ubeđeni, a roditelji to odobravaju, da će na ovaj način i uspeh svih đaka biti realniji jer ocene više neće moći da se usklađuju sa ocenama iz drugih predmeta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com