Društvo

Elektromreža Srbije odgovara stanovnicima Brzog Broda: Nije postignut dogovor o prekidanju radova na izgradnji dalekovoda!

Samostalni sektor za medije i komunikaciju Elektromreže Srbije naveo je u saopštenju da predstavnici Elektromreže Srbije AD nisu bili pozvani ni na kakav sastanak, niti je postignut bilo kakav dogovor o prekidanju radova na izgradnji priključnog voda za trafostanicu 110/10 kV Niš 6, koji se trenutno sprovodi u naselju Brzi Brod. Oni ističu da se sa prisutnima nisu složili da je bilo propusta u komunikaciji, jer na strani EMS-a nije bilo nikakvih propusta ni u komunikaciji, niti u sprovođenju propisane procedure potrebne za otpočinjanje izgradnje predmetnog dalekovoda, ističu regujući na navode stanovnike Brzog Broda u tekstu Niških Vesti “EMS nastavlja radove, Brzobrođani najavljuju protest“.

Zaposleni EMS AD, kao i predstavnici izvođača radova u Nišu, gde su u toku radovi na dalekovodu koji će napajati električnom energijom trafostanicu Niš 6, bili su na svom radnom zadatku na stubnom mestu br. 11, kada su telefonom obavešteni od strane predstavnika Grada Niša, da dođu kod sportskih terena, gde je planirano stubno mesto br.12. Tu su ih dočekali predstavnici Grada Niša, predstavnici Ministarstva energetike  i građani koji se protive izgradnji ovog vitalnog elektroenergetskog objekta, navode u saopštenju.

“Predstavnici Elektromreže su tom prilikom još jednom ponovili ono što su i predstavnicima Grada Niša, pa i samoj gradonačelnici Niša, nekoliko puta prethodno rekli, a to je da EMS AD ima apsolutno sve dozvole za izgradnju mešovitog voda, u čemu je uostalom sve vreme učestvovao i davao saglasnosti iz svoje nadležnosti i sam Grad Niš. Podsećamo da je upravo Grad Niš, do protesta građana u Brzom Brodu, požurivao i insistirao – urgirajući kod državnih organa – na što bržoj izgradnji ovog vitalnog objekta za Grad Niš, a zbog povećanja kapaciteta električne energije u ovom području, zbog čega su i rokovi za završetak radova značajno skraćeni. Naglašavamo da EMS AD nema nikakav zakonski osnov da radove obustavlja.”, ističu.

Oni kažu da su zlonamerne tvrdnje  u kojima se navodi da „dok Grad Niš pokušava da pronađe rešenje, EMS AD odbija saradnju“ i podsećaju da je EMS AD ispoštovao sve zakonom propisane procedure i da su svi javni uvidi i rasprave u skladu sa zakonom i sprovedeni.

Preciziraju da je JP Zavod za urbanizam Niša uradilo Plan detaljne regulacije, a Skupština Grada Niša je 2014. godine usvojila Plan detaljne regulacije, kojim je precizno i detaljno definisana trasa nadzemnog voda i podzemnog kabla, i stvoren planski osnov za realizaciju projekta.

Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture izdalo je najpre lokacijske uslove kojim su definisani tehnički uslovi svih nosioca javnih ovlašćenja, zatim je Reviziona komisija ministarstva, uradivši stručnu kontrolu, dala pozitivno mišljenje na Studiju opravdanosti sa idejnim projektom.

Urađen je Projekat za građevinsku dozvolu i izvršena njegova tehnička kontrola. Na osnovu kompletne dokumentacije izdata je građevinska dozvola za objekat.

Sprovedena je kompletna procedura po Zakonu o proceni uticaja na životnu sredinu i urađena Studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

Studija o proceni uticaja na životnu sredinu prošla je stručnu kontrolu Ministarstva zaštite životne sredine, kao i sve neophodne javne uvide, javne rasprave i javne prezentacije. Ministarstvo zaštite životne sredine nakon toga dalo je saglasnost na predmetnu studiju.

U skladu sa zakonom, po sprovedenom postupku javne nabavke, i odobrenom početku radova od strane nadležnih institucija, izabrani izvođač je uveden u posao.

“Još jednom ćemo ovde istaći da se novi dalekovod ne približava kućama, i ne ugrožava građane. Sam Grad Niš na svojoj teritoriji ima dalekovode koji su u upotrebi i više od 30 godina i do danas su u funkciji. Novi vod predstavlja napredno i sofisticirano rešenje koje se u EMS AD primenjuje i na drugim objektima te namene i koje podrazumeva visok stepen zaštite životne sredine i ljudi. U konkretnom slučaju, po tehničkim normativima, bilo je dovoljno da najniža tačka provodnika bude 8,8 m od zemlje, međutim projektom je opredeljeno da to bude 14 m. Samim tim, projekat je znatno unapređen baš u delu odnosa sa okolinom”, navode u saopštenju.

U ovom trenutku, nakon sprovedene kompletne procedure (sproveden javni uvid, pribavljen javni interes…) i pribavljanja svih propisanih dozvola i saglasnosti, EMS ističe da ostali učesnici u ovom događaju, nemaju pravo i nisu ovlašćeni da sprečavaju izgradnju predmetnog dalekovoda čija je izgradnja u javnom interesu svih, a posebno građana konzumnog područja grada Niša. EMS AD apeluje na uzdržavanje od svih daljih aktivnosti usmerenih na ometanje ili sprečavanje izvođenja radova, jer je obaveza svih, a posebno predstavnika državnih organa da obezbede izvršenje javnog interesa.

“Istovremeno, napominjemo da su netačni navodi da bi se ”izgradnjom dalekovoda ugrozila bezbednost stanovnika Brzog Broda”, jer su , kao što je objašnjeno, za izgradnju istog pribavljene sve potrebne dozvole, studije i saglasnosti, a dokumentacija o tome je u više navrata dostavljena, kako gradonačelnici i ostalim predstavnicima vlasti grada Niša, tako i Ministarstvu rudarstva i energetike.”, piše u saopštenju.

Na kraju su zaključili da je jako je bitno da u uslovima globalne energetske krize radovi ne kasne, jer ovaj projekat značajno doprinosi stabilnosti elektroenergetskog sistema, a naročito stabilnosti snabdevanja Grada Niša i okoline.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Jadna im je ova odbrana ovog nakaradnog projekta usvojenog 2014. čija realizacija kreće skoro deceniju kasnije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com