Promo

Električno dostavno vozilo i Zhidou “zvezde” Sajma automobila – PANE AG GROUP Beograd

Na predstojećem sajmu automobila koji počinje u petak 23. septembra u 10 sati i biće naredna tri dana otvoren u Hali “Čair”predstaviće se beogradska firma PANE AG GROUP koji se bave uvozom i servisiranjem električnih vozila. Prava poslastica na sajmu biće dostavno vozilo na struju ali i maleni gradski model Zhidou D2s.

Ako ste planirali da nabavite dostavno vozilo ili barem službeni auto na električni pogon, jer vas punjenje baterije u Nišu košta vrlo malo ili uopšte ne, prava je prilika da razgledate štand ovih izlagača.

U Nišu je vlasnicima elektromobila na raspolaganju javni punjač na parkiralištu tj. garaži kod Doma zdravlja gde istovremeno mogu da se pune dva automobila. Dva parking mesta uz punjač su vidno obeležena zelenom bojom i nalaze se nadomak same kućice za naplatu parking karata. Ovaj punjač upravo je poklon firme Pane AG Group Nišlijama. 

Model Zhidou dok se puni na parkiralištu “Goran Ostojić”; Foto: Niške Vesti

Punjač marke METRON koji je proizveden u Sloveniji je snage 22 kilovata i spada u srednje jake, gde model ZhiDou npr. može da se napuni za 3 sata do 100%. Punjenje ovog automobila se ne naplaćuje ali je obavezno da platite parking kartu za dužinu boravka automobila na parking mestu.  U nekoliko niških hotela postoje punjači za goste hotela, a najveći tržni centar u gradu Delta Planet ima četiri punjača sa po dva priključka.

Elektromobila nema mnogo na ulicama zato što su i dalje „skupi“ za naše prilike, ali ako pažljivo stavite sve na papir ova tvrdnja i nije baš mnogo tačna. Uštede za gorivo se broje u hiljadama evra, tvrde iz preduzeća „Vozim na struju“, koja se više godina bavi automobilima koja koriste alternativna goriva.

„Ušteda je velika, sve zavisi od potreba firme, kakvo je opterećenje na vozlima u smislu kilometraže dnevno i kako se puni. Ono što je standard i posek je 120 dinara za 100 pređenih kilometara, kazala je Zorana Đorić PR firme „Vozim na struju“.

Kamionet na električni pogon – idealan je za firmu koja u svom poslovanju ima i dostavu.

Preduzeće „Vozim na struju“ iznajmljuje električne kamionete i automobile, a njihova ponuda biće redstavljena na niškom Sajmu automobila. Oni imaju nova vozila, kamionete a kupci imaju mogućnost i da dobiju vozilo prerađeno prema svojim potrebama, od otvorenog sanduka, furgon varijante, pa do male cisterne.

Za one kojima je kamionet sa pristojnom tovarnom zapreminom ipak prevelik, pa u svakodnevnim poslovima za dostavu koriste automobile u tzv. van varijanti, takođe postoji električno rešenje.

„U saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja dobili smo dozvolu za preradu putničkog električnog automobila u komercijalno vozilo N kategorije. To ne samo da ga čini pogodnim za dostavu, već je tako to vozilo i znatno jeftinije firmama jer se se odbija 20 odsto PDV-a, a dobija subvencija od 5.000 evra za ekološko vozilo. Tako možete imati vozilo jeftinije za 8.500 evra“ precizna je Zorana Đorić iz „Vozim na struju“.

Električni automobili sve su traženiji na srpskom tržištu, ipak još uvek mnogo manje nego u drugim razvijenijim zemljama sveta. U Kini je danas potpuno normalno da imate elektromobil, jer se oni na gorivo već odavno ne koriste a jedan od glavnih razloga je zagađenje. U Nišu tek po neki električni automobil prokrstari gradom a uslova ima na svakom koraku da ih bude što više.

Iako u Srbiji još uvek jeste skroman broj vozila koji imaju električan pogon potražnja za ovim modelima je sve veća, a projekcije na svetskom tržištu automobila su takve da za desetak godina čak čitava trećina svih atomobila budu na električni pogon. Poslednjih nedelja sve se češće govori o mogućoj nestašici energenata i poskupljenju goriva, upravo sada videla se potreba postojanja većeg broja elektromobila.

Foto: Niške Vesti

„Mi naš elektromobil punimo kod Doma zdravlja. Za punu bateriju potrebno je da maleni Zhidou bude na punjaču tri sata. Ne plaćamo struju, već samo parking kartu što je 120 dinara. Sa tako napunjenom baterijom vozimo se i do tri dana u gradu“, kaže Maja Vodeničarski, direktor marketinga City Grupe.

Još jedna pogodnost je i registracija malenog modela Zhidou koja nije skuplja od 6.000 dinara.

Upravo na aplikaciji PlugShere mogu da se provere postojeće lokacije punjača.

„Mali električni automobili pogodni su za dostavu kako hrane tako i drugih proizvoda, jer malo koštaju i veoma su isplativi. Bešumni i uvek zapaženi na ulici pogodni su i kao marketinški trik, jer brendirani privlače dosta pažnje“, kaže Vodeničarski, koja svoj elektromobil često puni na običnoj kućnoj utičnici.

Zaposleni u City Grupi voze maleni dvosed ZhiDou D2s koji je u Kini proizvela kompanija Geely Holding. Ovaj model automobila zbog male potrošnje i svojih performansi sve je traženiji na našem tržištu.

Zhidou: Foto: Niške Vesti

„U Srbiji postoji nekoliko stotina elektro punjača, a mreža će se verovatno razvijati uz povećanu potrebu za njima“, rekao je ranije Milan Caran iz AMSS Centar za motorna vozila.

Srbija daje subvencije za kupovinu automobla na elektični pogon čak 5000 evra, 2.500 za hibride i 3.500 za hibride koji su Plug in, to je put za ispunjavanje uslova za ulazak u Evropsku uniju.

„Pane Ag eko group je društveno odgovorna firma koja je unazad već 20 godina predstavila korišćenje ekološki prihvatljivih alternativnih goriva. Mi smo taj trend nastavili, koji je inače aktuelan u Evropi i počeli smo sa uvozom električnih vozila. Kako bi smo svim korisnicima električnih vozila omogućili da ih koriste što konfornije, a da grad Niš time dospe na listu gradova koji su upisani kao gradovi koji podržavaju ekologiju odlučili smo da doniramo elektro punjač“, istakla je pr Pane Ag group Zorana Đorić prilikom postavljanja punjača.

Dok nečujno krči put krotko prolazeći kroz zagušene bulevare, svojom posebnošću privlači veliki pažnju…tako izgleda vožnja ZhiDou D2S modela koji već nekoliko godina krstari srpskim putevima.

Firma ZhiDou Cenntro Balkan je ekskluzivni distributer elektro vozila Zhidou i Električnih dostavnih vozila Cenntro. Ona posluje na tržištu Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine jer je očekivano da će ubrzo električna vozila, električni auto, auto na struju, elcar, elektro auto, vozim na struju, ev car i ostali nazivi postati savim uobičajena stvar.

Ovim automobilom možete da pređete put od 300 km, a osnovna garancija baterije je do 4 godine, prosek punjenja je do 5 sati na kućnoj utičnici dok je na punjaču to mnogo brže, priključak 220V i Type 2.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com